Recension: Fagundes Telles, Lygia; Vallmor på en svart hatt; 1998

Lygia Fagundes TellesLygia Fagundes Telles från Brasilien har jag läst förut, och då inte varit så förtjust. Jag såg ändå fram emot novellen Vallmor på en svart hatt för att få läsa något av henne igen. Novellen är den sjätte i min minitemavecka om Latinamerika och den finns publicerad i En färd mot vindens ansikte av Göran Skogberg (red).

En kvinna blir uppringd av en gammal klasskompis som vill att hon ska komma och träffa deras gamla lärare innan hon dör. Kvinnan är inte särskilt intresserad av det då hon hela tiden känt att läraren inte tyckte om henne. Men hon går ändå på tillställningen och läraren sitter där i en gammal hatt med vallmor och säger att kvinnan var hennes bästa elev. De pratar om skoltiden och det visar sig att de har helt olika versioner om vad som hänt.

Här tror jag att det handlar om alternativa verkligheter. Kvinnan i novellen har dåliga minnen från barndomen som uppenbarligen tolkades annorlunda av hennes lärare. Eller så handlar det om att läraren ville förneka alla oförrätter, men jag tror ändå på den första förklaringen. En intressant novell som jag fick vända och vrida på ganska mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.