Recension: Crowther, Kitty; Annie från sjön; 2009

Annie från sjön Annie från sjön av Kitty Crowther är inte den mest genusmedvetna boken, men det är en klassisk kärlekssaga där flickan inte är undergiven eller uppoffrande.

Annie bor vid en sjö och ingen vågar komma och hälsa på. En dag kastar hon sig i sjön och upptäcker att de tre öarna utanför hennes hem i själva verket är tre jättar som bor i sjön. De vill hitta havet och hon hjälper den med sin kompass att hitta dit. En av dem blir hon särskilt förtjust i och på slutet, när de nått havet, väljer han att bli liten så att han och Annie för alltid kan vara tillsammans.

Det är en klassisk kärlekssaga där flickan och pojken får varandra och är kanske inte så nyskapande, men jag tyckte att Annie är den som står för handlingskraften i den här barnboken. Jättarna är fast i sjön och hittar inte tillbaka till havet och Annie fixar vägvisning med sin kompass. Det behöver inte vara så mycket mer komplicerat än såhär, en flicka får spela huvudrollen och det är hon som för historien framåt. Dessutom är det jättarna som ska hem till sina flickvänner i havet och inte tvärt om. Det är de som inte klarar sig utan sina älskade och inte tvärtom. Bara en sådan sak. Kitty Crowther är en trevlig bekantskap än så länge.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.