Recension: Cronstam, Tony; Snipp och snopp – lika eller olika?; 2015

Snipp och snoppTony Cronstams Snipp och snopp – lika eller olika? (Idus förlag) är en politiskt korrekt bok om barns könsorgan. Den avslutas till och med med lite diskussionsunderlag om de barn som känner sig som pojke fast de har snippa och tvärt om.

Snipp och Snopp är som vilka barn som helst och när de kommer på att Snipp är flicka och Snopp är pojke undrar de över vem som är bäst. Men allt som Snipp kan göra, kan också Snopp göra. Så de bryr sig inte om vem som är bäst. Sedan springer de ut och leker med Snippelina, Snoppus och Snippsie och de är ju också alldeles olika. Alla har olika färg och form.

Det är en söt och pedagogisk bok om att alla är olika och att klara av saker inte är beroende av kön. Jag har läst den några gånger för min son och han tycker om den, men lyckligtvis verkar inget i boken vara några nyheter för honom. Jag är glad så länge det varar att det är självklart för honom att alla är lika och att alla är olika.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Barnboksprat, Tidningen Kulturen

2 kommentarer

 1. Hej Hanna!
  Vill bara tacka för att du nämner ”Snipp och Snopp – Lika eller olika?” och samtidigt säga hur kul det var att se att du är så spot on i din betraktelse av den i samband med att du läste den med din son. Jag tror inte Snipp och Snopp kan lära de yngsta någonting som de inte redan har med sig i den fantastiska och accepterande värdegrund vi alla föds med. Bara bekräfta och underhålla den. Vi föds alla som stora människor; fullständigt okej med hela oss själva och med alla runt omkring oss, och sedan bombas vi med skeva könsstereotyper, beskamning för delar av våra kroppar och annat skräp som förminskar oss som människor. Med Snipp och Snopp berättelserna vill jag bekräfta och underhålla den medfödda värdegrunden hos de yngsta. Och påminna oss andra som har levt längre och tufsats till mer, om självklarheterna vi kanske tappat på vägen.
  /Tony

   • Hanna29 oktober, 2015 kl. 09:00
    Författare
   • Svara

   Hej! Roligt att du läste in recension! Jovisst är det så att för barn är det så självklart, det gäller för oss vuxna att det ska förbli så för dem, även när de stöter på fördomar senare i livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.