Recension: Černiauskaitė, Laura Sintija; Rocken; 2003

Litauen berättarJag kom till Litauen i min EU-läsning och kände inte alls för att läsa något på min lista. Då tog jag fram Tranas litauiska novellsamling ur hyllan och läste en dittills oläst novell, Rocken av Laura Sintija Černiauskaitė.

Černiauskaitė är född 1976 och är romanförfattare och dramatiker. Rocken kom ut i en novellsamling 2003. I det lettiska originalet heter novellen Men darling, han har ju min rock på sig…? vilket också är frasen den bedragna äkta mannen yttrar när han få se hustruns älskare iförd endast ytterkläder i parets vardagsrum. Hela novellen, som är ganska lång för att vara novell (45 sidor), kretsar kring den nämnda rocken. En man köper en rock och glömmer den på en spårvagn. En annan man köper en rock av en man på gatan. Mannen som köper kommer senare att ligga med den rättmätiga ägarens hustru.

Så långt var jag med och tyckte att det var ganska roligt. Men i övrigt så kände jag den där distansen jag ibland känner när jag läser litteratur från länder jag normalt inte läser så mycket ifrån. Det känns som om det finns något som jag borde fatta. Eller så var det inte det utan det var detta som var det hela. Det var ok roligt, men i övrigt inte så bra.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.