Recension: Buregren, Sassa & Lindell, Elin; Feminism pågår; 2016

Feminism pågårSassa Buregren har gjort det igen, skrivit en bok om feminism för barn och ungdomar. Tillsammans med Elin Linden, som också stått för illustrationerna, har hon gjort boken Feminism pågår som getts ut på Natur och Kultur.

Nu vill jag börja med att säga att jag som recenserar feministisk litteratur dagarna i ända ser det som min uppgift att läsa en sådan här bok mycket kritiskt. Mitt övergripande intryck är att den är helt fantastisk och att du borde sätta den i händerna på din tonåring omedelbums. men jag känner att jag behöver gå lite djupare än så.

Boken varvar historik och beskrivning av nutiden med berättelser från ungdomar. Det fokuseras på kvinnoförtryck men det påpekas också mycket noggrant att pojkar och män och tjänar på feminismen. Så långt tyckte jag att det var mycket bra.

När man skriver en sådan här bok tycker jag att det är viktigt att vara ganska mainstream så att man vänder sig till alla. Det uppfyller författarna tänligen bra. Men jag reagerar på att man använder föräldrar som inte vill avslöja sina barns kön som exempel på att vi behandlar flickor och pojkar olika. Eftersom det är en ganska extrem handling tycker jag att man borde uteslutit den biten. Dessutom är kön så mycket mer än den roll vi blir tilldelade. Vilket kön vi har är oerhört viktigt för oss, kanske inte minst för dem som är födda i fel kropp.

Jag tycker annars att det inte lutar så mycket åt vänster som jag kanske hade befarat och glädjer mig åt att Margaret Thatcher nämns som en kvinna som haft makt och att det inte är någon dålig beskrivning av vad liberalfeminism är. Men en liten tanke, i listan över olika feminismer borde kanske inte särartsfeminism komma först, utan snarare sist.

Som ni ser är det kritik på detaljnivå och mitt helhetsbetyg är, som jag skrev ovan, otroligt gott och jag ställer den i min sons hylla i väntan på att han ska bli äldre. Men förhoppningsvis hinner det komma massa nya böcker på samma tema som han kan läsa när han är gammal nog.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.