Recension: Berg, Sara, Frimodig, Karin & Poll, Maria; Piraterna och regnbågsskatten; 2015

Piraterna och regnbågsskattenHugos stora grej just nu (förutom möjligen Batman) är pirater. Därför var det extra roligt när Piraterna och regnbågsskatten (Olika förlag) damp ner i brevlådan. Författarna är Sara Berg och Karin Frimodig och Maria Poll har tecknat.

Sju härliga pirater med olika egenskaper, hudfärg och kroppsformer seglar ut på havet för att hitta regnbågsskatten. Alla pirater är kvinnor och heter saker som Ragnhild Rysare och Tilde Träben. De är farliga och har vapen som alla pirater, men de kan vara snälla om de vill. Det är dock ingen som förolyckas i boken, inte ens fågeln som Hugo trodde träffades av ett skott. Piraterna är av olika nationalitet, vilket visas i namn och hudfärg och deras kroppsformer är lika olika som vanligt folks. Det är verkligen helt knäppt att detta ska behöva påpekas och att jag ska sitta här och vara glad för det. Det borde ju vara helt självklart att mer än lagomsmala vita pojkar och eventuellt flickor ska förekomma frekvent i barnlitteraturen. Men så är det ju inte så jag läser tacksamt Piraterna och regnbågsskatten för min son varje kväll. Det är en bok med bara kvinnor och jag tänker inte ens på det. Fantastiskt!

Hela boken är på rim, med återkommande ord på varje sida. Till Hugos stora glädje finns ordet nakenfis med och följande rim är hans favorit:

Dripp-dropp faller regnet ner
Piraterna dansar mer och mer
Över havet svepet en iskall bris
Alla pirater badar nakenfis

Inga nödrim som jag stör mig på och det flöt lätt redan första gången jag läste den (ibland tar det ju ett tag att komma in i rytmen när det är på rim). Det gjorde att boken kändes väl genomarbetat och det är mycket positivt för mig som läsare. Hugo fullkomligt älskar boken och det är såklart det viktigaste. Bara en negativ sak, Hugo är arg för att Piraterna inte är filmad och finns på YouTube. SVT:s Tre pantade pirater är ingen bra ersättning tycker han.

Läs mer: Adlibris, Bokus

2 kommentarer

1 ping

 1. Aha … kanske måste den filmas då?
  🙂

   • Hanna12 april, 2015 kl. 09:15
    Författare
   • Svara

   Min son kräver det! 😉

 1. […] Feministbiblioteket gillar Piraterna och regnbågsskatten (2015 04 12) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.