Recension: al-Amir, Daisy; Tre noveller; 1994

Arab women writersJag har läst irakiska Daisy al-Amir och hennes tre noveller The cat, the maid and the wife, The newcomer och The future ur Arab women writers.  Det är första gången jag läser något skrivet av en irakisk kvinna.

I The cat, the maid and the wife får vi möta kvinnan som hälsar på sin vän och förfasas över att hon lever i ett äktenskap där hon varken älskar eller respekterar sin man. På slutet får vi fundera över hur mycket hon själv verkligen älskar och respekterar sin man. I The newcomer är det en ung kvinna som undrar vad hennes mor funderar på och hur hon ser på att hon och hennes systrar gifts bort. The future utspelar sig i Libanon under inbördeskriget och handlar om en kvinna som köper en klänning som hon inte vet om hon kommer att kunna använda.

Daisy a-Amir är född i Basra i Irak, men har bott på flera ställen i världen, bland annat i Libanon. De noveller jag läste var korta, bra och hade alla en twist på slutet. Det var noveller som alla tjänades på att läsas noggrant eller flera gånger för att få med allt.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.