Recension: Ahmad Al-Hussein, Lubna; 40 piskrapp för ett par byxor; 2009

40 piskrapp för ett par byxorDet är nog många som har hört talas om den sudanesiska kvinnan Lubna Ahmad Al-Hussein som dömdes till 40 piskrapp för ett par byxor. I boken, som heter precis som straffet (Sekwa förlag), berättar hon om vad som hände och om hennes egen uppväxt i Sudan.

Efter en statskupp i Sudan 1989 har landet radikaliserats i sin tolkning av islam och sharia-lagar. Det är numer inte tillåtet för kvinnor att bära byxor, i alla fall är det så rättssamhället tolkar följande skrivning i lagen:

Den som på offentlig plats utför en aktion, eller uppför sig på ett oanständigt sätt, eller på ett sätt som strider mot den allmänna moralen, som skapar anstöt, skall dömas till ett piskstraff som inte får överstiga 40 rapp, eller med böter, eller med båda.

Ahmad Al-Hussein åker fast en kväll när hon bär stora pösiga byxor på en krog i Khartoum tillsammans med flera andra. Hon väljer att ta strid och varken gråta sig ur sin situation eller använda hennes immunitet som hon genom ett FN-uppdrag egentligen har.

Boken är en berättelse om den kamp som författaren och andra gör mot den sudanesiska lagen och dess oförutsägbara rättssystem. Det är bra berättat, men författaren har fått hjälp av Djénane Kareh Tager, en kvinna jag inte lyckas hitta någon information om.  Jag har länge dömt ut böcker av det här slaget, en kvinna berättar sin historia via en journalist eller annan skribent, men 40 piskrapp för ett par byxor är bra och jag har läst fler bra böcker i samma genre på sistone. Boken känns personlig, trots att det kanske inte helt är författarens egna ord.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.