Ran, Chen; Solskenet i munnen; ca 2003

Kina berättar: Skolskenet i munnenI Tranans novellsamling Kina berättar: Solskenet i munnen finns flera fantastiska noveller som platsar i Feministbiblioteket. Jag recenserar dem en och en. Det finns inga utgivningsår i boken och jag har inte kunnat hitta på nätet så de ungefärliga utgivningsåren är en kvalificerad gissning efter samtal med översättare Anna Gustafsson Chen. Vi ett gäng som har diskuterat flera av novellerna i samlingen på Facebook.

Jag börjar med att recensera Chen Rans novell Solskenet i munnen, som är titelnovellen för hela samlingen. I den berättelsen får vi läsa om en kvinna som har tandläkarskräck. Det är både en kärlekshistoria och en surrealistisk fantasi.

Detta var en av de noveller vi diskuterade flitigast. Det var en novell med en tvist där vissa av oss förstod direkt och andra inte alls. De olika kvinnorna var samma person. Det är en romantisk berättelse och angående titeln så fällde Anna en rolig kommentar: För mig var det också ganska komiskt, jag tänkte mig liksom att det skulle handla om goda saftiga solmogna persikor eller så och så var det totalt oromantiskt med visdomständer…

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.