Presidentens kön spelar roll

Hillary Clinton

Nu är Hillary Clinton officiellt demokraternas presidentkandidat. Detta är unikt och blir hon president är en mycket stor händelse för kvinnor och för feminismen. Det är såklart inte så att vilken kvinna som helst skulle vara bäst för feminismen. Sarah Palin skulle inte vara att föredra mot exempelvis Obama för mig. Den som är socialist föredrar förmodligen Bernie Sanders framför Hillary Clinton, feminist eller ej. Men det går ändå inte att komma ifrån att könet på presidenten är viktigt.

Många liberaler hävdar ofta att det är inte könet, utan vad personen kommer att åstadkomma som är det viktigaste. Ja, såklart. Men i och med att ingen kvinna någonsin varit president i USA, eller statsminister i Sverige heller för den delen, gör att könet är en faktor. För ingen tror väl på allvar att om kvinnor och män hade haft lika möjligheter så hade män var så kraftfullt överrepresenterade på maktpositioner?

Som så många gånger förr handlar det om en struktur vs individer. Det vore bra för feminismen att en kvinna blir president i USA. Det betyder inte att individen Hillary Clinton måste vara ett bättre val än individen Donald Trump. Jag röstade exempelvis inte på socialdemokraterna i valet 2010 för att vi skulle få en kvinnlig statsminister, men jag förstod argumentet att det var på tiden att vi fick en kvinna på posten.

Nu tycker jag att Clinton är ett bättre val en Trump, inte bara för att hon har rätt kön. Men jag kommer fortfarande att trycka på hur bra det skulle vara att ytterligare ett glastak krossas.

2 kommentarer

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383

  Såg en charmig twitterkonversation mellan president Obama och maken Clinton om kontot för first lady. Det är mycket som ruckas om Clinton blir president och det är bra.

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5383
   • Hanna3 augusti, 2016 kl. 11:23
    Författare
   • Svara

   Åh, det låter roligt! Det är ju det och det skulle både vara roligt och viktigt om vi fick reda på exakt vad som händer om en kvinna tar över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.