OS är inställt, så även OS-kvinnorna

Olympiska flaggan

Idag skulle OS i Tokyo inledas. Som jag skulle ha längtat och sett fram emot det! Jag hade så smått börjat förbereda en serie med OS-kvinnor som skulle presenteras en varje dag under hela spelen. Det har blivit något av en tradition på Feministbiblioteket att under OS och även andra arrangemang skriva och lyfta fram kvinnor inom idrotten som gjort något spännande och som, i vissa fall, helst fallit i glömska.

Jag har inte skrivit om några av kvinnorna än, men en plan finns. Jag funderade på om jag skulle skriva om dem ändå, men så tänkte jag att det nog är roligast att spara det till nästa år – om OS får gå av stapeln då! Det är en blandning av kända och okända, från olika länder, från olika tider och såklart från olika grenar och sporter.

Förra OS:et skrev jag om två kvinnor som fått sin könsidentitet ifrågasatt, Stella Walsh och Caster Semenya. Den här gången hade jag planerat att skriva om en transman. Han är såklart inte en kvinna, men tävlade i damklassen så jag tyckte att det var en spännande person att skriva om.

Det är möjligt att jag börjar få slut på riktiga superstjärnor, men ett par friidrottskändisar med guld i bagaget har jag skakat fram. Det finns också en mensaktivist, en iransk bronsmedaljör och en idrottsminister. Tyvärr får ni ger er till tåls ett år och jag har ett helt år på mig att skriva.

2 kommentarer

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211

    Ser fram emot din artikel när den väl blir klar

    1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211

      Det kommer att bli hela 17 stycken!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.