Nyårslistor 2020: Årets bästa romaner

2021

Jag kände hela 2020 att jag aldrig läste någon bok som riktigt knockade mig. Det stämmer tyvärr, men likväl läste jag många fina böcker som förtjänas att lyftas fram. Jag kommer att göra tre nyårslistor med litteratur och idag presenterar jag de bästa skönlitterära böckerna, inklusive grafiska romaner. Det är femton stycken och jag har försökt mig på någon slags inbördes rangordning, även om det är svårt med så olika genrer.

2020 års bästa romaner

 1. Ett halvt liv av kärlek av Eileen Chang var det närmaste knockout jag kom i år. En fantastisk bra roman om kärlek och svek på 30-talet i Shanghai. Boken skrevs 1948 och gavs ut i nytryck 2020 på Atlantis.
 2. Modersmjölken av Nora Ikstena var boken som gjorde mig än mer övertygad om att alla lettiska författare är fantastiska. Boken handlar om två kvinnor i två generationer i Lettland under Sovjettiden.
 3. Hamnet av Maggie O’Farrell var en fullträff om William Shakespeare och hans son som dog.
 4. Voksne mennesker av Marie Aubert finns på svenska som Vuxna människor. Detta familjedrama tyckte jag mycket om och jag är glad att jag läste boken på originalspråk.
 5. Eva ur spillrorna av Ananda Devi från Mauritius var en bok som överraskade mig på många sätt. Den var både annorlunda och lättläst och gav mig mycket om livet på Mauritius.
 6. År månader dagar av Lianke Yan var en annorlunda bok om att vara den enda som blir kvar när alla andra flyr torkan. Om att slåss mot djur för sin överlevnad.
 7. Framtidens arab av Riad Sattouf är seriealbum om författarens uppväxt som blond och blåögd i Syrien och Libanon. Underbara böcker och jag längtar till att nummer fyra kommer på svenska!
 8. Vi kunde lika gärna aldrig nånsin möts av Mhairi McFarlane var årets bästa feelgood. Den tar sig in på den här listan och det är en bedrift i sig, då jag tycker att feelgood ofta är avslappning snarare än fantastisk läsning.
 9. Flickan som fick en röst av Abi Daré var en fin bok, om än något förutsägbar, om en flickas väg till frihet i Nigeria.
 10. Godnatt, ros av Zijian Chi gav mig en inblick i det moderna Kina och fick samtidigt en historielektion. Alltihop fick plats i en roman med bra handling!
 11. Pachinko av Min Jin Lee är en sydkoreansk släkthistoria som verkligen fångade mig. Vi får veta hur det är att vara koreansk invandrare i Japan och hur stor rasism det finns där.
 12. Återvändsgränder av Gabi Beltrán och Bartolomé Segui  är en grafisk roman om Beltráns uppväxt på Mallorca. Segui är cocks från Mallorca och har tecknat.
 13. Där kräftorna sjunger av Delia Owens var en riktig sträcklyssningsbok. Jag tyckte om den, även om jag fick lite andra tankar kring den när vi bokcirklade om den. Visst var det kanske lite väl mycket Den blå lagunen över den, men jag gillade den ändå mycket!
 14. Gå med mig till hörnet av Anneli Furmark var ytterligare en fullträff av den författaren. Lågmält om två kvinnor som finner varandra när livet skulle lugna ner sig.
 15. Juldagar av Jeanette Winterson var en underbar novellsamling om julen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.