Nyårslistor 2020: Årets bästa lyrik

2021

Årets andra nyårslista handlar om lyrik. Jag läste en del lyrik och det fick ett uppsving efter att poeten Louise Glück fick nobelpriset i litteratur. Jag hade en hel del lyrik i min bokhylla som kan kunde plocka fram och det har också getts ut ny, spännande lyrik under året. Ett av mina mål var att läsa poeterna Marina Tsvetajeva och Marie Under, men så kom pandemin och jag tog mig inte till bibliotek.

Årets bästa lyrikböcker

  1. Lögnen är ett klätterdjur av Herta Müller var en helt fantastisk läsupplevelse som golvade mig.  Det är en diktsamling och förtrycket i Rumänien och vi fick originalanteckningar på tyska, vilket var ett stort plus för mig.
  2. Friederike Mayröcker var en poet jag upptäckte i och med att hon nämndes som en potentiell nobelpristagare. Jag tyckte att hennes bok Om omfamningar var fantastisk!
  3. Jag läste Louise Glück och tyckte mest om boken Vild Iris, men kommer absolut att läsa mer av henne!
  4. Mircea Cartarescu är en rumänsk författare och poet jag tänkt att läsa länge. Jag plockade fram En lycklig dag i mitt liv, vilket visade sig vara ett lyckat drag av mig!
  5. Waterfall of moss and sun av sydafrikanska Ingrid Jonker, i engelsk översättning av hennes dotter Simone Jonker, var en fin bok om moderskap och att leva under apartheid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.