Nya böcker av Simone de Beauvoir

MandarinernaJa, inte nyskrivna såklart, för Simone de Beauvior dog 1986, men utgivna i nytryck. Jag har fått två recensionsex av böcker från den feministiska ikonen och jag blev då pinsamt påmind om att jag inte läst något mer än Det andra könet av henne.

Nyckelromanen Mandarinerna har i år givits ut av Norstedts. Den handlar om författarens och Jean-Paul Sartres liv. Det är en roman, men det är ganska tydligt att det handlar om dem och deras vänner. Bland annat beskriver de Beauvior ingående om sitt förhållande till Nelson Algren.

Det feministiska bokförlaget Rosenlarv har gett ut de Beauviors enda drama, De onödiga munnarna. I den tar författaren upp moral, etik och könspolitik.

Jag återkommner när jag har läst. Mandarinerna är rätt mastigt tjock, så det blir nog inte inom en vecka, men att läsa drama brukar gå snabbare. I vilket fall som helt – på återseende gällande dessa böcker!

2 kommentarer

  1. Jag har läst Mandarinerna, och tyckte väldigt bra om den. Den lyckas både med att ha intressanta intriger och budskap. Jag har läst att Beauvour var väldigt tydlig med att boken var en roman, och att hon ogillade när folk försökte lista ut ”vem som var vem”. Men likheterna med hennes eget liv är så slående att man omöjligt kan låta bli.

    1. Det låter lovande! Den ligger inte överst i att-läsa-högen, men någon gång i sommar borde jag nog kunna ta tag i den. Mastodontboken Blonde, ligger före 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.