Utmaningar 2019: Nobelpristagare i två delar

Kvinnliga nobelpristagare

Kvinnliga nobelpristagare som egentligen inte omfattas av den här utmaningen alls. Det är för att jag 1 har läst alla och 2 de redan har fått priset.

Då är det dags att presentera den första utmaningen som jag avser att ta mig an 2019. Det blir nobelpristagare i två delar där den ena handlar om kvinnor som borde fått priset och den andra i huvudsak män som redan fått priset.

Hon borde fått nobelpriset!

En utmaning jag har haft förut är klassiska kvinnor. Den har återkommit i olika former och under 2019 är det tänkt att den ska komma i en ny skepnad. Jag kallar den Hon borde fått nobelpriset! och det handlar om författare som borde ha fått nobelpriset i litteratur om inte patriarkatet funnits och om Svenska Akademien inte nästan enbart bestått av män som föredragit manliga författare. Förutom att det ska vara en nobelprisvärdig författare ska det vara en kvinna och hon ska vara död.

Min julkalender 2018 handlade om kvinnor som borde få nobelpriset, men jag hade även med några döda. Astrid Lindgren, Assia Djebar och Christa Wolf har jag redan skrivit om. Den här utmaningen ska spinna vidare på temat och handlar om de kvinnor som borde fått det för länge sedan, som exempelvis Virginia Wolf, Katherine Mansfield och Simone de Beauvoir. Tanken är att det ska mynna ut i en julkalender nästa år. Nedan är en lista på personer jag har fått tips om via sociala medier, gamla hederliga medier och som jag kommit på själv. För att det ska bli någon slags överraskning i december nästa år har jag tagit bort dem jag funderat på och som jag redan läst. Fyll gärna på listan, gärna från länder utanför västvärlden.

Karen Blixen

Colette

Edith Wharton

Gertrude Stein

Else Lasker-Schüler

Edith Sitwell

Anna Achmatova

Marguerite Yourcenar

Buchi Emecheta

Läsa alla nobelpristagare sedan 1940

Den andra delen av den här utmaningen handlar om att läsa alla nobelpristagare och betala av ett decennium om året. Eftersom jag inte klarade utmaningen 2018 tänkte jag att jag dubblar 2019, det vill säga att jag ska läsa alla nobelpristagare sedan 1940. På 40-talet var det inte så många pristagare så jag ska förhoppningsvis klara dem plus de två jag har kvar sedan 50-talet. Min läslista innehåller förhoppningsvis några noveller för enkelhetens skull.

2019 ?

1955 Halldór Kiljan Laxness, Island: Salka valka står i bokhyllan. Det är bara att hugga i!
1953 Winston Churchill, Storbritannien: Vi har visserligen hans andra världskriget-mastodontverk men nej, jag ska inte ta mig an det. Savorla är hans enda roman och den står i bokhyllan färdig att läsas.

1949 William Faulkner, USA: Här måste det googlas och väljas ut något lagom långt verk.
1947 André Gide, Frankrike: som ovan.
1944 Johannes V. Jensen, Danmark: Jag tror att det finns en  novell i Nobeller!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.