Nobelfest 2019: Jag har läst alla nobelpristagare i litteratur

Feministbiblioteket nobel

Jag har läst alla nobelpristagare i litteratur. Jag har inte nödvändigtvis läst en tjock bok av alla nobelpristagare, men jag har läst något. Ibland är det bara några dikter, eftersom det i fallet Sully Prudomme inte fanns annat att tillgå och i andra fall är det flera böcker och hela bokserier, som till exempel Doris Lessing.

Fyra gånger har jag fått möjligheten att skrika äntligen. Olga Tokarczuk, Svetlana Aleksijevitj, Alice Munro och Tomas Tranströmer hade jag alla läst på förhand. Aleksijevitj lyckades jag dessutom med konststycket med att gissa rätt på.

Jag har läst nobelpristagare på svenska, norska, danska, engelska och tyska. Några har jag frivilligt läst på originalspråk, andra har jag tvingats att läsa (inom ramen för universitetsstudier).

Nedan ser ni alla nobelpristagare i litteratur, med fakta om den, juryns motiveringar och mitt omdöme. Vill du göra samma sak som jag har du här en bra referenslista.

2019

Peter Handke

Peter Handke, Österrike, 1942

Motivering: ”för ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet.”

Betydande verk: Långsam hemkomst, Målvaktens skräck vid straffspark,  Den vänsterhänta kvinnan, Vägen till Sainte-Victoire

Genre: Skönlitteratur, drama, lyrik

Min kommentar: Jag kunde inte motstå titeln Målvaktens skräck vid straffspark, men boken var inte lika bra som titeln. Den var, skulle jag säga, mycket österrikisk i all sin knepighet. Det är inte helt omöjligt att jag läser mer av Handke. Boken med kortromanen om målvakten kom i en samlingsvolym, så jag har mer att läsa om jag vill.

2018

Olga Tokarczuk

Olga Tokarczuk, Polen, 1962

Motivering: ”en berättarkonst som med encyklopedisk lust beskriver gränsöverskridandet som livsform”

Betydande verk: Jakobsböckerna, Löparen

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag har läst romanen Daghus, natthus och novellsamlingen Spel på många små trummor. Jag tyckte om henne och uppskattar mycket språket och stämningarna i böckerna. Hennes novell Professor Andrews i Warszawa är en fantastisk novell som jag listar högt på en topplista av bästa noveller.

2017

Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro, Storbritannien, 1954

Motivering: ”som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen”

Betydande verk: Återstoden av dagen

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag lyssnade på Återstoden av dagen på Storytel med uppläsning av Reine Brynolfsson. Det var förra årets absolut bästa läslyssningsupplevelse. Vilken bok!

2016

Bob Dylan

Bob Dylan, USA, 1941

Motivering: ”som skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”

Betydande verk: Blowin’ in the wind

Genre: Musiktexter

Min kommentar: Jag har bestämt att det räcker med att ha lyssnat på honom. Det är inte mitt fel att akademien valde att utse en ickeförfattare som nobelpristagare. Blowin’ in the wind i Joan Baez version är en av de bästa låtar jag hört.

2015

Svetlana Aleksijevitj

Svetlana Aleksijevitj, Vitryssland, 1948

Motivering: ”för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid”

Betydande verk: Kriget har inget kvinnligt ansikte, Bön för Tjernobyl

Genre: Litterära reportage

Min kommentar: En författare jag läst före hon fick priset och som jag dessutom prickade in i min gissning 2015! Jag har läst Bön för Tjernobyl och Kriget har inget kvinnligt ansikte. Jag tycker att hon är en fantastisk författare!

2014

Patrick Modiano

Patrick Modiano, Frankrike, 1945

Motivering: ”för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld”

Betydande verk: Dora Bruder

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar:Jag läste Lilla smycket som jag dessutom bokcirklat om. Den var mycket intressant och tjänade definitivt på att diskuteras!

2013

Alice Munro

Alice Munro, Kanada, 1931

Motivering: ”den samtida novellkonstens mästare”

Betydande verk: För mycket lycka

Genre: Noveller

Min kommentar: Henne hade jag läst innan! Två böcker till på köpet, För mycket lycka och Nära hem. Jag tycker mycket om henne har sedan även läst Brinnande livet.

2012

Mo Yan

Mo Yan, Kina, 1955

Motivering: ”som med hallucinatorisk skärpa förenar saga, historia och samtid”

Betydande verk: Det röda fältet

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Besvikelsen var enorm när han fick priset. Jag var verkligen inte sugen på att läsa honom, men beslutade mig för att ge Det röda fältet en chans. Mycket blodig och jag gillade inte alls.

2011

Tomas Tranströmer

Tomas Tranströmer, Sverige, 1931-2015

Motivering: ”för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga”

Betydande verk: Den halvfärdiga himlen, Sorgegondolen

Genre: Lyrik

Min kommentar: Jag hade läst honom innan (första gången det händer!). Jag har läst 17 dikter från 1954 och För levande och döda från 1989. Jag gillade de senare dikterna bäst och Tranströmer är en poet som är lättillgänglig.

2010

Mario Vargas Llosa

Mario Vargas Llosa, Peru/Spanien, 1936

Motivering: ”för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag”

Betydande verk: Bockfesten

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag gillade hans bok Bockfesten och tyckte inte att hans kvinnoporträtt var så platta, som många varnat mig för.

2009

Herta Müller

Herta Müller, Rumänien/Tyskland, 1953

Motivering: ”som med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap”

Betydande verk: Hjärtdjur

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag föll pladask för det poetiska språket i Hjärtdjur. Så underbart vackert och samtidigt så krypande läskigt om Rumänien under kommunisttiden. Hon är lite svårt, vilket har gjort att jag inte läst någon mer roman av henne.

2008

Jean-Marie Gustave Le Clézio

Jean-Marie Gustave Le Clézio, Frankrike/Mauritius, 1940

Motivering: ”uppbrottets, det poetiska äventyrets och den sinnliga extasens författare, utforskare av en mänsklighet utanför och nedanför den härskande civilisationen”

Betydande verk: All är vind, Rapport om Adam

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag läste Allt är vind, eftersom det var den bok som det rekommenderades att börja med. Jag gillade den, men jag fick inte mersmak.

2007

Doris Lessing

Doris Lessing, Storbritannien, 1919-2013

Motivering: ”den kvinnliga erfarenhetens epiker, som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning”

Betydande verk: Gräset sjunger, Den femte sanningen

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag började med Den femte sanningen och tyckte att det var underbart att läsa en feministisk bibel som dessutom var skriven av en nobelpristagare. Jag var fast och har sedan dess läst alla böcker om Martha QuestDet femte barnet samt Gräset Sjunger. Lessing är en favoritförfattare. Den femte sanningen ingår i den feministiska litteraturkanonen.

2006

Orhan Pamuk

Orhan Pamuk, Turkiet, 1952

Motivering: ”som på spaning efter sin hemstads melankoliska själ har funnit nya sinnebilder för kulturernas strid och sammanflätning”

Betydande verk: Snö

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag började med Pamuks självbiografi Istanbul. Den var lite seg i början, men sedan lossnade det. Jag läste även Snö som började bra, men sedan blev seg. Huvudintrycket av Snö är ändå att det var en riktigt bra roman.

2005

Harold Pinter

Harold Pinter, Storbritannien, 1930-2008

Motivering: ”som i sina dramer frilägger avgrunden under vardagspratet och bryter sig in i förtryckets slutna rum”

Betydande verk: Födelsedagsfesten, Svek

Genre: Drama

Min kommentar: Jag har läst pjäsen Födelsedagsfesten och den var okej, men inte mer.

2004

Elfriede Jelinek

Elfriede Jelinek, Österrike, 1946

Motivering: ”för hennes musikaliska flöde av röster och motröster i romaner och dramer som med enastående språklig lidelse blottar de sociala klichéernas absurditet och tvingande makt”

Betydande verk: Pianolärarinnan, Älskarinnorna

Genre: Skönlitteratur, lyrik

Min kommentar: Jag var spänd på denna märkliga kvinna och läste Pianolärarinnan. Den boken var fantastisk bra i 200 sidor och sedan spårade den ur. Har sedan läst dikternoveller och romanen Älskarinnorna som jag älskade! Den sistnämnda ingår i den feministiska litteraturkanonen.

2003

J.M Coetzee, foto: Mariusz Kubik

J. M. Coetzee, Sydafrika, 1940

Motivering: ”som i talrika förklädnader framställer utanförskapets överrumplande delaktighet”

Betydande verk: Historien om Michael K., Onåd

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag läste Onåd och det var en bok jag tyckte var bra, men det var ingen bok som lämnade några djupare spår.

2002

Imre Kertész

Imre Kertész, Ungern, 1929-2016

Motivering: ”för ett författarskap som hävdar den enskildes bräckliga erfarenhet mot historiens barbariska godtycke”

Betydande verk: Mannen utan öde

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag läste, som alla andra, Mannen utan öde och det var en fantastiskt bra bok om koncentrationsläger under andra världskriget. Jag gillade Kertész berättarstil.

2001

V S Naipaul

V.S. Naipaul, Trinidad och Tobago/Storbritannien, 1932-2018

Motivering: ”för att ha förenat lyhört berättande och omutlig iakttagelse i verk som dömer oss att se den bortträngda historiens närvaro”

Betydande verk: Ett hus åt Mr Biswas, Vid flodens krök

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag läste Vid flodens krök som utspelar sig i ett icke namngivet land i Afrika. Jag tyckte inte om boken. Långt senare läste jag en fin novell om hur han blev författare och om han skolgång på Trinidad och Tobago, Att läsa och skriva. Den älskade jag!

2000

Gao Xingjian

Gao Xingjian, Kina/Frankrike, 1940

Motivering: ”för ett verk av universell giltighet, bitter insikt och språklig sinnrikhet, som öppnat nya vägar för kinesisk romankonst och dramatik”.

Betydande verk: Andarnas berg

Genre: Skönlitteratur, drama

Min kommentar: Novellsamlingen När jag köpte ett spinnspö åt farfar var fylld med vackra naturskildringar från Kina, men det var då det enda som var bra med denna bok.

1999

Günter Grass

Günter Grass, Tyskland, 1927-2015

Motivering: ”För att i muntert svarta fabler ha tecknat historiens glömda ansikte”

Betydande verk: Blecktrumman

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag har läst Blecktrumman om tyskarnas situation i Polen efter andra världskriget. Det var en bok jag gillade.

1998

Jose Saramago

José Saramago, Portugal, 1922-2010

Motivering: ”som med liknelser burna av fantasi, medkänsla och ironi ständigt på nytt gör en undflyende verklighet gripbar”

Betydande verk: Blindheten, Historien om Lissabons belägring

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag läste Blindheten som handlar om ett samhälle där alla blir blinda utom en och vilken anarki som kom att råda. En samhällskritik genom ett absurt scenario och en fantastisk bok.

1997

Dario Fo

Dario Fo, Italien, 1926-2016

Motivering: ”som i medeltida gycklares efterföljd gisslar makten och upprättar de utsattas värdighet”

Betydande verk: Vi betalar inte! vi betalar inte!,  Accidental death of an anarchist

Genre: Drama

Min kommentar: Jag läste pjäsen En målare kommer sällan ensam och jag vet inte om jag tyckte om denna fars. Det var lite fyrtiotalisthumor med det manliga mot det kvinnliga och en kvinna som gjort sin man till vaxdocka för att han inte skulle kunna resa iväg. Hö hö säger jag.

1996

Wisława Szymborska

Wisława Szymborska, Polen, 1923-2012

Motivering: ”för en poesi som med ironisk precision låter det historiska och biologiska sammanhanget träda fram i fragment av mänsklig verklighet”

Betydande verk: Salt, Slutet och början

Genre: Lyrik

Min kommentar: Som jag älskar hennes dikter! Jag läste Människor på en bro från 1986 och där fanns flera dikter som jag blev oerhört berörd av. Efter det har jag läst hennes Samlade dikter och Här.

1995

Seamus Heaney

Seamus Heaney, Irland, 1939-1913

Motivering: ”för ett författarskap av lyrisk skönhet och etiskt djup, som lyfter fram vardagens mirakler och det levande förflutna”

Betydande verk: Death of a Naturalist, North

Genre: Lyrik

Min kommentar: Hans diktsamling Grönt ljus lämnade inga djupa spår hos mig. Mycket naturskildringar från Irland. Inte min typ av dikter skulle jag kunna sammanfatta det som.

1994

Kenzaburo Oe

Kenzaburo Oe, Japan, 1935

Motivering: ”som med poetisk kraft skapar en imaginär värld, där liv och myt förtätas till en skakande bild av människans belägenhet i nutiden”

Betydande verk: Mardrömmen, Tid för fotboll

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag läste hans bok Tid för fotboll redan 1995 och minns inte så mycket. Det jag minns är att jag inte gillade boken och att jag hade missuppfattat vad den skulle handla om. Och nej, jag trodde inte att det skulle handla om fotboll.

1993

Toni Morrison

Toni Morrison, USA, 1931-2019

Motivering: ”som genom en romankonst präglad av visionär kraft och poetisk pregnans levandegör en väsentlig sida av amerikansk verklighet”

Betydande verk: Älskade, Solomons sång, De blåaste ögonen

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag fick Sula i julklapp det året och jag tyckte om den boken. Långt senare har jag läst De blåaste ögonen och Älskade. Har även läst den underbara novellen Recitatif. Morrison är en fantastisk författare!

1992

Derek Walcott, foto Bert Nienhuis

Derek Walcott, S:t Lucia, 1930-2017

Motivering: ”för en diktning med stor lyskraft, buren av en historisk vision som vuxit fram ur ett mångkulturellt engagemang”

Betydande verk: Omeros

Genre: Lyrik, drama

Min kommentar: Jag läste pjäsen Sista karnevalen, som är den enda som har översatts till svenska och den har satts upp på Dramaten. Pjäsen utspelar sig på Trinidad och det postkoloniala är centralt. Jag tyckte om den.

1991 

Nadine Gordimer

Nadine Gordimer, Sydafrika, 1923-2014

Motivering: ”som genom storartad episk diktning har – med Alfred Nobels ord – gjort mänskligheten den största nytta”

Betydande verk: Burgers dotter, Min sons historia

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Även hon en författare där det postkoloniala är i centrum. Jag läste Min sons historia och tyckte mycket om den.  Den handlar om kampen mot apartheid och samarbete mellan svarta och vita. Har också läst novellen Amnesti.

1990 

Octavio Paz

Octavio Paz, Mexiko, 1914-1998

Motivering: ”för en lidelsefull diktning med vida horisonter, präglad av sinnlig intelligens och humanistisk integritet”

Betydande verk: Vid världens strand, Örn eller sol?, Den våldsamma årstiden

Genre: Lyrik

Min kommentar: Det var många dramatiker på 90-talet och Octavio Paz var en av dem. Jag läste Rappaccinis dotter som sattes upp första gången 1956. Inte så kul att läsa, vet inte om det hade varit roligare att se den som föreställning.

1989

Camilo José Cela

Camilo José Cela, Spanien, 1916-2002

Motivering: ”för en rik och intensiv prosakonst, som med återhållen medkänsla gestaltar en utmanande vision av människans utsatthet”

Betydande verk: Pascual Duartes familj

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag läste Pascual Duarte och hans familj och jag var inte så imponerad.

1988

Naguib Mahfouz

Naguib Mahfouz, Egypten, 1911-2006

Motivering: ”som genom valörrika verk – ömsom skarpsynt verklighetsnära, ömsom suggestivt mångtydiga – har format en arabisk romankonst med allmänmänsklig giltighet”

Betydande verk: Kairotrilogin

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag tyckte Mahfouz fruktansvärt tråkig. Även här valde jag ett kort verk, men i efterhand hade jag tänkt att i det här fallet hade verkligen en novell varit nog. Jag läste Echnaton: sanningssökaren.

1987

Josef Brodsky

Joseph Brodsky, Sovjetunionen/USA, 1940-1996

Motivering: ”för ett vittfamnande författarskap, präglat av tankeskärpa och poetisk intensitet”

Betydande verk: Gorbunov and Gorchakov

Genre: Lyrik

Min kommentar: Jag läste Brodsky under min lyriksommar, men jag var inte så imponerad av Ett liv i spritt ljus.

1986

Wole Soyinka

Wole Soyinka, Nigeria, 1934

Motivering: ”som i ett brett kulturellt perspektiv och med poetiska övertoner gestaltar tillvarons drama”

Betydande verk: Röster ur förändringen, Mannen dog

Genre: Drama, Skönlitteratur, lyrik

Min kommentar: Jag läste diktboken Oguns skugga och det var trist och konstigt och jag minns inte mycket av den. Tänkte även läsa Mannen dog.

1985

Claude Simon

Claude Simon, Frankrike, 1913-2005

Motivering: ”som i sina romaner förenar poetens och målarens skapande med ett fördjupat tidsmedvetande i skildringen av mänskliga villkor”

Betydande verk: Vägen till Flandern

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: I boken Triptyk förekommer orden lila ollon så många gånger att det är svårt att totalt sova sig igenom hela boken, vilket annars är lätt då den har tre (3) kapitel och varje kapitel har ett (1) stycke. Förutom att det var mycket sex fattade jag i princip inget om handlingen.

1984

Jaroslav Seifert

Jaroslav Seifert, Tjeckoslovakien, 1901-1986

Motivering: ”för hans poesi som med frisk sinnlighet och rik uppfinningsförmåga ger en befriande bild av mänsklig okuvlighet och mångfald”

Betydande verk: All världens skönhet, Pestmonumentet

Genre: Lyrik

Min kommentar: Jag läste Pestmonumentet och kanske var dikterna inte helt i min smak, men jämfört med annat jag läst i den här utmaningen så var Seiferts dikter fantastiskt bra.

1983

William Golding

William Golding, Storbritannien, 1911-1993

Motivering: ”för hans romaner som med den realistiska berättarkonstens åskådlighet och med mytens mångtydiga allmängiltighet belyser mänskliga villkor i dagens värld”

Betydande verk: Flugornas herre

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag läste klassikern Flugornas herre för ett par år sedan. Med andra ord läste jag den inte i skolan som de flesta andra. Jag tyckte att den var bra, spännande och hade en intressant psykologisk intrig. Jag hade höga förväntningar och jag blev inte besviken.

1982

Gabriel Garcia Marquez

Gabriel García Márquez, Colombia, 1927-2014

Motivering: ”för hans romaner och noveller, där det fantastiska och det realistiska förenas i en rikt sammansatt diktvärld, som speglar en kontinents liv och konflikter”

Betydande verk: Hundra år av ensamhet, Krönika om ett förebådat dödsfall

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag läste Krönika om ett förebådat dödsfall och det enda jag har att säga negativt om den är att den inte riktigt höll hela vägen ut. Men med den starten så blir ändå slutbetyget mycket högt.

1981

Elias Canetti

Elias Canetti, Bulgarien/Storbritannien/Schweiz, 1905-1994

Motivering: ”för ett författarskap präglat av vid utblick, idérikedom och konstnärlig kraft”

Betydande verk: Den räddande tungan

Genre: Skönlitteratur, drama, essäer

Min kommentar: Jag läste novellen Den ordsnabbe ut Nobeller och har fått höra att det är för lite. Läste senare även Den räddande tungan om Canettis uppväxt. Den var bra!

1980

Czeslaw Milosz

Czesław Miłosz, Polen, 1911-2004

Motivering: ”som med kompromisslös klarsyn tolkar människans utsatthet i en värld av starka konflikter”

Betydande verk: Mitt Europa, Själar i fångenskap

Genre: Lyrik, essäer

Min kommentar: Jag läste hans självbiografiska betraktelser från tiden bakom järnridån i boken Själar i fångenskap och den var helt ok.

1979

Odysseas Elytis

Odysseus Elytis, Grekland, 1911-1996

Motivering: ”för hans poesi som mot bakgrund av grekisk tradition med sinnlig styrka och intellektuell klarsyn levandegör en modern människas kamp för frihet och skapande”

Betydande verk: Lovad vare

Genre: Lyrik

Min kommentar: Jag läste diktsamlingen Dagbok från en osynlig april. Det handlar om Grekland, natur och hav. Kort och gott: Jättetråkig.

1978

Isaac Bashevis Singer

Isaac Bashevis Singer, Polen/USA, 1902-1991

Motivering: ”för hans intensiva berättarkonst, som med rötter i en polsk-judisk berättartradition levandegör universella mänskliga villkor”

Betydande verk: Trollkarlen från Lublin

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag läste Trollkarlen från Lublin och tyckte om den.

1977

Vicente Aleixandre

Vicente Aleixandre, Spanien, 1898-1984

Motivering: ”för en nyskapande diktning som belyser människans villkor i kosmos och i dagens samhälle samtidigt som den företräder mellankrigstidens stora förnyelse av den spanska poesins traditioner”

Betydande verk: Passion of the Earth, Destruction or Love, Paradisets skugga

Genre: Lyrik

Min kommentar: Diktsamlingen Paradisets skugga var intressant. Det var mycket kärlek och passion och bättre än vad jag hade föreställt mig innan.

1976

Saul Bellow

Saul Bellow, USA, 1915-2005

Motivering: ”för den mänskliga förståelse och subtila kulturanalys, som förenas i hans verk”

Betydande verk: Augie Marchs äventyr, Regnkungen Henderson

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag läste romanen Fler dör av krossat hjärta och var inte alls imponerad. Trodde att den skulle vara mycket bättre och blev grymt besviken.

1975

Eugenio Montale

Eugenio Montale, Italien, 1896-1981

Motivering: ”för hans särpräglade diktning som med stor konstnärlig känslighet tolkat humana värden i tecknet av en illusionsfri livssyn”

Betydande verk: Ovädret

Genre: Lyrik

Min kommentar: Jag läste diktsamlingen Ovädret och annat. Det var naturskildringar och mycket känslor och Italien. Glömde dikterna så fort jag läst dem. Inte jättedåliga, men inte så imponerande.

1974

Eyvind Johnsson

Eyvind Johnson, Sverige, 1900-1976

Motivering: ”för en i länder och tider vittskådande berättarkonst i frihetens tjänst”

Betydande verk: 1914

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag läste romanen 1914 och hade det inte varit för årtalet i titeln hade jag inte kunna säga ett smack av vad den handlade om.

Harry Martinson

Harry Martinson, Sverige, 1904-1978

Motivering: ”för ett författarskap som fångar daggdroppen och speglar kosmos”

Betydande verk: Aniara, Nässlorna blomma

Genre: Skönlitteratur, lyrik

Min kommentar: Nässlorna blomma var precis så tråkig som min mamma uppfattade den när hon gick på högstadiet. Jag är ledsen, men jag blev inte såld på Harry Martinson.

1973

Patrick White

Patrick White, Australien, 1912-1990

Motivering: ”för en episk och psykologisk berättarkonst som infört en ny världsdel i litteraturen”

Betydande verk: Livets träd

Genre: Skönlitteratur, lyrik, drama

Min kommentar: Läste Livets träd och den var så tråkigt att jag inte skulle brytt mig ett dyft om jag hade tappat bort den. Håller inte med om att det skulle vara fantastiska personporträtt.

1972

Heinrich Böll

Heinrich Böll, Tyskland, 1917-1985

Motivering: ”för en diktning som genom sin förening av tidshistorisk vidsyn och ömsint gestaltningsförmåga verkat förnyande inom tysk litteratur”

Betydande verk: Katharina Blums förlorade heder eller Hur våld kan uppstå och vart det kan leda, En clowns åsikter

Genre: Skönlitteratur, essäer

Min kommentar: Jag läste Doktor Murkes samlade tystnad och andra satirer och jag tyckte mycket om den!

1971

Pablo Neruda

Pablo Neruda, Chile, 1904-1973

Motivering: ”för en poesi, som med verkan av en naturkraft levandegör en världsdels öden och drömmar”

Betydande verk: 20 kärleksdikter och en förtvivlad sång

Genre: Lyrik

Min kommentar: Jag läste Kaptenens verser. Det var kärlek, åtrå och relationer. Fina dikter!

1970

Alexander Solsjenitsyn

Alexander Solsjenitsyn, Sovjetunionen, 1918-2008

Motivering: ”för den etiska kraft varmed han fullföljt den ryska litteraturens omistliga traditioner”

Betydande verk: En dag i Ivan Denisovitjs liv

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag läste En dag i Ivan Denisovitjs liv. Boken handlar om en man som sitter fängslad i Sibirien. Den var en helt fantastiskt skildring!

1969

Samuel Beckett

Samuel Beckett, Irland/Frankrike, 1906-1989

Motivering: ”för en diktning som i nya former för roman och drama ur nutidsmänniskans blottställdhet hämtar sin konstnärliga resning”

Betydande verk: I väntan på Godot

Genre: Lyrik, drama

Min kommentar: Nu var det något år sedan sedan jag läste I väntan på Godot, men minns att den var lite knepig. Det är en klassiker som kanske tjänat mer på att se än att läsas.

1968

Yasunari Kawabata

Yasunari Kawabata, Japan, 1899-1972

Motivering: ”för hans berättarkonst, som med fin känsla uttrycker japanskt väsen i dess egenart”

Betydande verk: Kyoto eller De unga älskande i den gamla kejsarstaden, Snöns rike

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Snöns rike var inte det bästa bok jag har läst. Det var spännande att läsa något från Japan, men det spännande stannar där.

1967

Miguel Angel Asturias

Miguel Angel Asturias, Guatemala, 1899-1974

Motivering: ”för hans färgstarka diktning med rötter i folklig egenart och indianska traditioner”

Betydande verk: Weekend i Guatemala, Presidenten

Genre: Skönlitteratur, lyrik

Min kommentar: Weekend i Guatemala var en spännande bok som faktiskt hade ett och annat feministiskt drag (beskrev hur hemskt kvinnor behandlades under krig och förtryck).

1966

Samuel Agnon

Samuel Agnon, Israel, 1888-1970

Motivering: ”för hans djupt karaktärsfulla berättarkonst med motiv från det judiska folkets liv”

Betydande verk: Nattgästen, Den bortdrivne, I havets mitt

Genre: Skönlitteratur, noveller

Min kommentar: Jag läste Evig fred, en kort novellsamling. Efter första novellen tänkte jag ge upp, men så var det en som jag verkligen gillade. Agnon får därmed klassas till de som inte är helt oläsbara.

Nelly Sachs

Nelly Sachs, Sverige/Tyskland, 1891-1970

Motivering: ”för hennes framstående lyriska och dramatiska diktning, som med gripande styrka tolkar Israels öde”

Betydande verk: Den store anonyme

Genre: Lyrik

Min kommentar: Underbara men mycket jobbiga dikter om judarnas hemska historia. Jag läste I dödens boningar, vilken var ungefär så upplyftande som det låter.

1965

Michail Sjolochov

Michail Sjolochov, Sovjetunionen, 1905-1984

Motivering: ”för den konstnärliga kraft och ärlighet, varmed han i sitt Donska epos har gestaltat ett historiskt skede i ryska folkets liv”

Betydande verk: Stilla flyter Don

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag hade förvarnats om att detta skulle vara en riktig tråkmåns. Jag lånade Den azurblå stäppen och orkade bara läsa novellen med samma namn. Något annat var helt enkelt inte prioriterat.

1964

Jean Paul Sartre

Jean-Paul Sartre, Frankrike, 1905-1980

Motivering: ”för hans idérika författarskap, som genom sin frihetsanda och sanningssträvan har utövat ett vidsträckt inflytande i vår samtid”

Betydande verk: Äcklet, Muren

Genre: Skönlitteratur, drama, filosofi

Min kommentar: Jag läste Äcklet som var mer bisarr än bra.

1963

Giorgos Seferis

Giorgos Seferis, Grekland, 1900-1971

Motivering: ”för hans framstående lyriska diktning, inspirerad av djup känsla för den hellenska kulturvärlden”

Betydande verk: Vändpunkten

Genre: Lyrik

Min kommentar: Förlåt Grekland, men jag blandar ihop de grekiska nobelpristagarna. Seferis var ingen som jag fäste mig alls vid.

1962

John Steinbeck

John Steinbeck, USA, 1902-1968

Motivering: ”för hans på en gång realistiska och fantasifulla berättarkonst, utmärkt av medkännande humor och social skarpsyn”

Betydande verk: Vredens duvor, Möss och människor

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag läste Möss och människor, en riktig klassiker. Jag tyckte om den.

1961 

Ivo Andric

Ivo Andric, Jugoslavien, 1892-1975

Motivering: ”för den episka kraft varmed han gestaltat motiv och öden ur sitt lands historia”

Betydande verk: Bron över Drina

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag läste klassikern Bron över Drina och det kanske inte var den mest lättsmälta boken. Men ändå måste jag säga att jag är otroligt glad över att ha läst den och att jag lärde mig ganska mycket om konflikterna på Balkan.

1960

Saint-John Perse

Saint-John Perse, Frankrike, 1887-1975

Motivering: ”för den höga flykten och den bildskapande fantasien i hans diktning, som visionärt avspeglar tidsläget”

Betydande verk: Jord vindar hav, Krönika

Genre: Lyrik

Min kommentar: En poet som inte lämnat några spår alls. Hade jag inte sparat boken Krönika så hade jag aldrig kommit ihåg vad det var jag hade läst.

1959

Salvatore Quasimodo

Salvatore Quasimodo, Italien, 1901-1968

Motivering: ”för hans lyriska diktning, som med klassisk eld uttrycker samtidens tragiska livskänsla”

Betydande verk: Day After Day, while Life Is Not a Dream

Genre: Lyrik

Min kommentar: Poet som inte lämnade några djupare spår. Läste Poesie.

1958

Boris Pasternak

Boris Pasternak, Sovjetunionen, 1890-1960

Motivering: ”för hans betydande insats såväl inom den samtida lyriken som på den stora ryska berättartraditionens område”

Betydande verk: Doktor Zjivago

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag orkade inte ta tag i Doktor Zjivago, utan läste Försök till självbiografi. En intressant liten bok om en intressant författare i en spännande tid och land.

1957 

Albert Camus

Albert Camus, Frankrike, 1913-1960

Motivering: ”för hans betydelsefulla författarskap, som med skarpsynt allvar belyser mänskliga samvetsproblem i vår tid”

Betydande verk: Pesten, Främlingen

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: En gigant jag inte läst innan utmaningen. Läste Pesten och det var en av de bättre nobelpristagarböcker jag läst.

1956

Juan Ramón Jiménez

Juan Ramón Jiménez, Spanien, 1881-1958

Motivering: ”för hans lyriska diktning som på spanskt språk bildar ett föredöme av hög andlighet och konstnärlig renhet”

Betydande verk: Silver och jag, Sonetos espirituales, Piedra y cielo

Genre: Lyrik

Min kommentar: Jag läste novellen Månen ur Fler nobeller och den lämnade inga spår alls.

1955

Halldór Laxness

Halldór Kiljan Laxness, Island, 1902-1998

Motivering: ”för hans målande epik, som förnyat den stora isländska berättarkonsten”

Betydande verk: Slaka Valka, Fria män

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Vilken överraskning! Hade förväntat mig kargt och isländskt och dödens tråkigt. Läste Salka Valka och det var kargt och isländskt, men allt annat än tråkigt! Det var varmt, kärleksfullt och också överraskande feministiskt.

1954

Ernest Hemingway

Ernest Hemingway, USA, 1899-1961

Motivering: ”för hans kraftfulla och inom nutida berättarkonst stilbildande mästerskap, senast ådagalagt i The Old Man and the Sea

Betydande verk: Den gamle och havet

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag läste Den gamle och havet för ganska många år sedan och gillade ganska mycket.

1953

Winston Churchill

Winston Churchill, Storbritannien, 1874-1965

Motivering: ”för hans mästerskap i historisk och biografisk framställning samt för den lysande talekonst, med vilken han framträtt som försvarare av höga mänskliga värden”

Betydande verk: The Second World War i sex band

Genre: Facklitteratur

Min kommentar: Vi har hans andra världskriget-verk i sex band hemma, men nej det kommer inte att hända. Jag valde istället hans enda roman, Savrola, som var någon slags kärlekshistoria bland diktatorer och rebeller. Verkligen inte bra, men roligt att ha läst den. Han skrev den 1897 som följetong i en tidning.

1952

François Mauriac

François Mauriac, Frankrike, 1885-1970

Motivering: ”för den genomträngande själskunskap och konstnärliga intensitet, varmed han i romanens form tolkat det mänskliga livsdramat”

Betydande verk: Thérèse, Ormboet

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Läste Den fariseiska kvinnan som jag tyckte kändes svårläst och obegriplig och även om jag minns lite vad den handlade om lämnade den inga djupare spår.

1951

Pär Lagerkvist

Pär Lagerkvist, Sverige, 1891-1974

Motivering: ”för den konstnärliga kraft och djupa självständighet, varmed han i sin diktning söker svar på människans eviga frågor”

Betydande verk: Barabbas

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag läste Bödeln för flera år sedan och tyckte om. Men mest av allt gillade jag en novell som en vän visade för mig för massor av år sedan som handlade om människor från en diktatur som kom på besök till en demokrati. Minns inte vad den hette, men minns att det var Lagerkvist och att den var fantastisk

1950

Bertrand Russell

Bertrand Russell, Storbritannien, 1872-1970

Motivering: ”som ett erkännande åt hans mångsidiga och betydelsefulla författarskap, vari han framträtt som en humanitetens och tankefrihetens förkämpe”

Betydande verk: History of Western Philosophy

Genre: Filosofi

Min kommentar: En överraskning! Orkade inte med något av alla hans filosofiska verk, men så hittade jag Äktenskap och moral och den visade sig vara feministisk. Mycket bra val!

1949

William Faulkner

William Faulkner, USA, 1897-1962

Motivering: ”för hans kraftfulla och självständigt konstnärliga insats i Amerikas nya romanlitteratur”

Betydande verk: Stormen och vreden, Ljus i augusti, Absalom! Absalom!

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Springarspel var en samling kriminalhistorier som var lite småroliga.

1948

T S Eliot

T S Eliot, Storbritannien, 1888-1965

Motivering: ”för hans märkliga insats som banbrytare inom nutida poesi”

Betydande verk: De knepiga katternas bok, Det öde landet

Genre: Lyrik

Min kommentar: En överraskning! De knepiga katternas bok var helt fantastiskt rolig!

1947

André Gidé

André Gide, Frankrike, 1869-1951

Motivering: ”för hans vittomfattande och betydelsefulla författarskap, i vilket mänsklighetens frågor och villkor ha framställts med oförskräckt sanningskärlek och psykologisk skarpsyn”

Betydande verk: Pastoralsymfonien, Falskmyntarna

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Lättläst. Jag läste Den omoraliske som  beskriver ett äktenskap mellan man och kvinna där mannen inte känner sig helt tillfreds för att han  känner dragning till yngre män (som författaren själv).

1946

Hermann Hesse

Hermann Hesse, Tyskland/Schweiz, 1877-1962

Motivering: ”för hans inspirerande författarskap, som i sin utveckling mot djärvhet och djup tillika företräder klassiska humanistideal och höga stilvärden”

Betydande verk: Siddhartha, Stäppvargen, Narziss och Goldmund, Glaspärlespelet

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag läste klassikern Stäppvargen och tyckte mest att den var seg och tråkig.

1945

Gabriela Mistral

Gabriela Mistral, Chile, 1889-1957

Motivering: ”för den av mäktig känsla inspirerade lyrik, som gjort hennes diktarnamn till en symbol för hela den latinamerikanska världens ideella strävanden”

Betydande verk: Dödens sonetter

Genre: Lyrik

Min kommentar: En fantastisk poet och feminist! Jag har läst en diktsamling på engelska och Dikter i urval av Hjalmar Gullberg. Hennes dikt om sorgen att inte få bli mor träffade rakt i hjärtat.

1944

Johannes Vilhelm Jensen

Johannes V. Jensen, Danmark, 1873-1950

Motivering: ”för den sällsynta kraften och frodigheten i hans diktarfantasi, förenad med vittfamnande intellektualitet och djärv, nyskapande stilkonst”

Betydande verk: Kungens fall

Genre: Noveller

Min kommentar: Läste novellen Dunderkalven i Fler nobeller. Det var danskt och det var landsbygd och inte helt ointressant.

1943

Inget pris delades ut.

1942

Inget pris delades ut.

1941

Inget pris delades ut.

1940

Inget pris delades ut.

1939

Frans Eemil Sillanpää

Frans Eemil Sillanpää, Finland, 1888-1964

Motivering: ”för den djupa uppfattning och den utsökta stilkonst, varmed han skildrat sitt hemlands allmogeliv och natur i deras inbördes sammanhang”

Betydande verk: Silja

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag läste En mans väg och tanken innan var ”kan det bli mer finskt?”. Svaret på den frågan är väl nej, i alla fall om man går på förutfattade meningar om Finland. Det var kargt och finskt och verkligen tråkigt.

1938

Pearl Buck

Pearl Buck, USA, 1892-1973

Motivering: ”för rika och äkta episka skildringar ur kinesiskt bondeliv och för biografiska mästerverk”

Betydande verk: Den goda jorden

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: En nobelpristagare med dåligt rykte som snabbt seglade upp som en storfavorit hos mig! Den goda jorden är ett mästerverk om livet i Kina. Jag har även läst Brevet från Peking och Kejserlig kvinna och gillat dem båda. Hittade till min stora lycka större delen av hennes utgivning i en bokbytarhylla för ett tag sedan.

1937

Roger Martin du Gard

Roger Martin du Gard, Frankrike, 1881-1954

Motivering: ”för den konstnärliga kraft och sanning, varmed han i romanserien Les Thibault har framställt mänskliga motsättningar och väsentliga sidor av samtida liv”

Betydande verk: Böckerna om släkten Thibault

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag läste den första boken i serien om släkten Thibault, Den grå skrivboken. Det var något av det tråkigaste jag läst, så jag ämnar inte gå vidare med del två.

1936

Eugene O'Neill

Eugene O’Neill, USA, 1888-1953

Motivering: ”för hans av kraft, ärlighet och stark känsla samt självständig, tragisk uppfattning präglade dramatik”

Betydande verk: Lång dags färd mot natt

Genre: Drama

Min kommentar: Jag läste pjäsen En lång dags färd mot natt, som sattes upp  i Sverige 1956 med Jarl Kulle som en av rollerna. Jag tyckte att det var en fascinerande berättelse om en familj med missbruk och sjukdomar. Det är inte en ljus historia, men mycket bra pjäs!

1935

Inget pris delades ut.

1934

Luigi Pirandello

Luigi Pirandello, Italien, 1867-1936

Motivering: ”för hans djärva och sinnrika nyskapelse av dramats och scenens konst”

Betydande verk: Sex roller söker en författare, Henrik IV

Genre: Noveller

Min kommentar: Pirandello skrev mycket noveller och jag har läst två av honom, en från NobellerSingora Frola och hennes måg signor Ponza, och en från Novellix första nobelnovellaskKrukan. Även om den första titeln är fantastisk så minns jag inget från någon av dessa noveller såhär i efterhand.

1933

Ivan Bunin

Ivan Bunin, Sovjetunionen, 1870-1953

Motivering: ”för det stränga konstnärskap, varmed han företrätt den klassiskt ryska linjen i prosadiktningen”

Betydande verk: Byn

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag läste boken Byn som handlar om två fattiga män på landsbygden i Sovjetunionen.  Det var intressant att läsa den och jämföra med vad jag läst i annan klassisk rysk litteratur, som handlat mer om andra samhällsklasser.

1932

John Galsworthy

John Galsworthy, Storbritannien, 1867-1933

Motivering: ”för den förnäma skildringskonst, som i The Forsyte Saga uppnått sitt högsta uttryck”

Betydande verk: Forsythesagan

Genre:  Skönlitteratur

Min kommentar: Jag läst en del av Forsythesagan och var inte imponerad. Kanske borde jag tagit det från början och läst i ordning, men det föll mig verkligen inte i smaken.

1931

Erik Axel Karlfeldt

Erik Axel Karlfeldt, Sverige, 1864-1931 (postumt)

Motivering: ”Erik Axel Karlfeldts diktning”

Betydande verk: Vildmarks- och kärleksvisor

Genre: Lyrik

Min kommentar: Erik Axel Karlfeldt fick nobelpriset postumt. Han avled tidigare samma år. Jag läste hans första diktsamling Vildmarks- och kärleksvisor från 1895 och tyckte om den. Det var mycket naturromantik från Sverige och det var på rim och bitvis ganska roligt.

1930

Sinclair Lewis

Sinclair Lewis, USA, 1885-1951

Motivering: ”för hans starka och levande skildringskonst, med typskapande förmåga, med kvickhet och humor”

Betydande verk: Babbitt, Elmer Gantry

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Vanartiga föräldrar handlar om ett föräldrapar som får nog av sina bortskämda barn och flyr. Det var bitvis intressant, men det mesta var bara transportsträcka.

1929

Thomas Mann

Thomas Mann, Tyskland, 1875-1955

Motivering: ”förnämligast för hans stora roman Buddenbrooks, vilken under årens lopp vunnit alltmer stadgat erkännande som ett av den samtida litteraturens klassiska verk”

Betydande verk: Buddenbrooks

Genre: Skönlitteratur, noveller

Min kommentar: Jag har inte läst Buddenbrooks, men den står i min hylla redo att läsas när jag känner mig redo. Jag har dock läst Thomas Mann på tyska. Kortromanen Tonio Kröger ingick i tyska B på Göteborgs universitet 2000.

1928

Sigrid Undset

Sigrid Undset, Norge, 1882-1949

Motivering: ”förnämligast för hennes mäktiga skildringar ur Nordens medeltida liv”

Betydande verk: Kristin Lavransdotter

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag har läst Undsets stora medeltidssvit Kristin Lavransdotter och romanen Jenny.  Böckerna är sega och tyvärr var Undset ingen feminist och även hennes romaner kanske genomsyras av kvinnlig frigörelse, låter hon för utsvävande kvinnor få sitt straff (dvs de dör).

1927

Henri Bergson

Henri Bergson, Frankrike, 1859-1941

Motivering: ”som ett erkännande åt hans rika och livgivande idéer och den glänsande konst varmed de framburits”

Betydande verk: Intuition och intelligens: inledning till metafysiken

Genre: Filosofi

Min kommentar: Filosofer är ofta svåra och därför valde jag ett lagom långt verk av Bergson. Dreams handlar om drömmar och var inte särskilt intressant.

1926

Grazia Deledda

Grazia Deledda, Italien, 1871-1936

Motivering: ”för hennes av hög idealitet burna författarskap, som med plastisk åskådlighet skildrat livet på hennes fäderneö och med djup och värme behandlat allmänt mänskliga problem”

Betydande verk: Murgrönan

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag har läst Murgrönan och mitt omdöme var att det var det tråkigaste jag har läst på länge. Jag har även läst någon novell av henne också, men jag gissar att den var i samma anda då jag inte ens bemödat mig att recensera den.

1925

George Bernard Shaw

George Bernard Shaw, Storbritannien, 1856-1950

Motivering: ”för hans av både idealitet och humanitet uppburna författarskap, vars friska satir ofta med sig förenar en egenartad poetisk skönhet”

Betydande verk: Pygmalion

Genre: Drama

Min kommentar: Har sett My fair lady på Volksoper i Wien. Inför den här utmaningen läste jag Pygmalion som musikalen bygger på. Den var mycket intressant. Jag har även läst Major Barbara, Fru Warrens yrke och Kära Dorothea och hans feminism är tydlig, även om den av naturliga själ är daterad.

1924

Władysław Reymont

Wladyslaw Reymont, Polen, 1867-1925

Motivering: ”för hans stora nationalepos Bönderna”

Betydande verk: Bönderna

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag orkade inte läsa Bönderna. Novellen A Polish scene ur 67 tales from Poland och den var just vad det utgav sig för att vara, en scen ur några polackers liv på en pub. Novellen innehöll även en antisemitisk beskrivning av en jude.

1923

William Butler Yeats

William Butler Yeats, Irland, 1865-1939

Motivering: ”för hans ständigt besjälade diktning, som i den strängaste konstnärliga form ger uttryck åt ett folks anda”

Betydande verk: Tornet, The Winding Stair

Genre: Lyrik

Min kommentar: Poesi som jag läste på originalspråk engelska. Det var inte helt oangenämt och jag kunde hitta en och annan favoritstrof.

1922

Jacinto Benavente

Jacinto Benavente, Spanien, 1866-1954

Motivering: ”för det lyckliga sätt varpå han fullföljt den spanska dramatikens ärofulla traditioner”

Betydande verk: Kvinnobrev, Känt folk, Rovdjurens gästabud

Genre: Drama

Min kommentar: Mors rival var ett intressant teaterstycke Jag vet att han skrivit satiriska texter, men vet inte om detta var satir. Det verkade trots allt inte så och jag tyckte inte direkt om det.

1921

Anatole France

Anatole France, Frankrike, 1844-1924

Motivering: ”såsom ett erkännande av hans lysande författarverksamhet, präglad av ädel stilkonst, av vidhjärtad humanitet, av behag och franskt lynne”

Betydande verk: Thaïs

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Min väns bok är en fin barndomsskildring från Paris. Det var fragmentariska bilder från ett liv och det var många skildringar från den franska huvudstaden.

1920

Knut Hamsun

Knut Hamsun, Norge, 1859-1952

Motivering: ”för hans monumentala verk Markens grøde”

Betydande verk: Markens gröda, Svält

Genre: Skönlitteratur, drama, noveller

Min kommentar: Boken Pan ingick i en kurs i norsk litteratur som jag läste 1996. Jag minns inte så mycket om handlingen, men har givetvis analyserat den sönder och samman. Tror inte att jag tyckte så mycket om den.

1919

Carl Spitteler

Carl Spitteler, Schweiz, 1845-1924

Motivering: ”med särskild tanke på hans mäktiga epos Olympischer Frühling”

Betydande verk: Olympisk vår

Genre: Skönlitteratur, lyrik

Min kommentar: Jag hade inte lust att läsa Olympischer Frühling, ett mytologiskt epos på rimmad, sexfotad jambisk vers. Men jag läste honom på tyska! Das Bombardement von Åbo (Bombningen av Åbo) var en lite lustig kortroman eller novell med flera referenser till Sverige.

1918

Inget pris delades ut.

1917

Karl Gjellerup

Karl Gjellerup, Danmark, 1857-1919

Motivering: ”för hans mångsidigt rika och av höga ideal burna diktning”

Betydande verk: Romulus, Kvarnen, Minna

Genre: Skönlitteratur, lyrik

Min kommentar: Romanen Minna var ett svartsjukedrama i fyra delar. Jag tyckte väl inte att den var spå bra, men den var lättläst och det är möjligt att jag bara fick tag på fel bok av Gjellerup.

Henrik Pontoppidan

Henrik Pontoppidan, Danmark, 1857-1943

Motivering: ”för hans fullödiga framställningar av nutida danskt liv”

Betydande verk: Från landsbygden, Kärlekens höga visa

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Novellen Idyll finns med i Nobeller och den lämnade inga djupare spår. Faktum är att den inte lämnade några spår alls. Dansk landsbygd runt förra sekelskiftet. Jag har också läst Pointoppidan på danska på universitetet, men vilken novell eller text har jag glömt.

1916

Verner von Heidenstam

Verner von Heidenstam, Sverige, 1859-1940

Motivering: ”såsom ett erkännande av hans betydelse som målsmannen för ett nytt skede i vår vitterhet”

Betydande verk: Karolinerna

Genre: Skönlitteratur, lyrik

Min kommentar: Jag har läst dikter av Heidenstam ur Könspolitiska Nyckeltexter om militärtjänstgöring. Jag borde kanske läst något mer av vår käre Heidenstam, men var inte så sugen på att läsa Karolinerna, så det fick bli Nya dikter.

1915

Romain Rolland

Romain Rolland, Frankrike, 1866-1944

Motivering: ”såsom en hyllning åt den upphöjda idealismen i hans författarskap samt åt den medkänsla och den sanning med vilka han tecknat olika människotyper”

Betydande verk: Jean-Christophe i tio delar

Genre: Skönlitteratur, Drama

Min kommentar: Pjäsen Dagar som komma: ett fredsdrama i tre akter var verkligen ingen upplevelse jag kommer att bära med mig.

1914

Inget pris delades ut.

1913

Rabindranath Tagore

Rabindranath Tagore, Indien, 1861-1941

Motivering: ”på grund av hans dikters djup och höga syftning samt den skönhet och friskhet, som på ett lysande sätt införlivat hans skaldeskap i dess egen engelska dräkt även med den västerländska vitterheten”

Betydande verk: Gitanjali, Amar Sonar Bangla

Genre: Lyrik, filosofi, skönlitteratur

Min kommentar: Jag läste diktsamlingen Kärlekens gåva och Över mörka vatten som fick rotas fram ur Stadsbibliotekets magasin. Det var vackra kärleksdikter från en annan tid.

1912

Gerhart Hauptmann

Gerhart Hauptmann, Tyskland, 1862-1946

Motivering: ”förnämligast för hans rika, mångsidiga, framstående verksamhet inom den dramatiska diktningens område”

Betydande verk: Vävarna, Bäverpälsen, Råttorna

Genre: Drama

Min kommentar: Haubtmann ingick i kurslitteraturen på Tyska A eller B på Göteborgs universitet kring 2000. Jag hittar ingen bok hemma, men efter lite efterforskningar så tror jag att det är Bahnwärter Thiel som jag har läst. Jag minns av naturliga skäl inte om jag tyckte om den.

1911

Maurice Maeterlinck

Maurice Maeterlinck, Belgien, 1862-1949

Motivering: ”på grund av hans mångsidiga litterära verksamhet och särskilt hans dramatiska skapelser, som utmärka sig genom fantasirikedom och genom en poetisk idealitet, vilken, stundom i sagospelets slöjade form, röjer djup inlevelse samt på ett hemlighetsfullt sätt tilltalar läsarens känsla och aning”

Betydande verk: Fågel blå

Genre: Drama

Min kommentar: Pjäsen Maria Magdalena var en ganska tråkig pjäs med religiösa förtecken. Jag var inte imponerad av Maeterlinck.

1910

Paul Heyse

Paul Heyse, Tyskland, 1830-1914

Motivering: ”såsom hyllningsgärd åt den fulländade och av ideal uppfattning präglade konstnärlighet han ådagalagt under en lång och betydande verksamhet såsom lyriker, dramaturg, romanförfattare och diktare av världsberömda noveller”

Betydande verk: Världens barn

Genre: Skönlitteratur, drama, lyrik

Min kommentar: Jag läste novellen L’Arrabiata från boken Nobeller som utspelar sig i Italien på och omkring Capri. Det är ungefär det jag minns av den, även om jag läste den ganska så nyligen.

1909

Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf, Sverige, 1858-1940

Motivering: ”på grund av den ädla idealitet, den fantasiens rikedom och den framställningens själfullhet, som prägla hennes diktning”’

Betydande verk: Jerusalem, Gösta Berlings saga, Kejsarn av Portugallien, Nils Holgersson

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag har läst mycket av Selma Lagerlöf. Det första jag läste var Kejsarn av Prortugallien och den tyckte jag mycket om! Jag kanske inte fastnade helt för Gösta Berlings saga, men hon har skrivit många fantastiska berättelser och är en av våra litterära stoltheter i det här landet. Hon var även feminist och rösträttsförkämpte det  en av de främsta nobelpristagarna genom alla tider.

1908

Rudolf Eucken

Rudolf Eucken, Tyskland, 1846-1926

Motivering: ”på grund av det sanningssökande allvar, den genomträngande tankekraft och vidsynthet, den värme och styrka i framställningen, varmed han i talrika arbeten hävdat och utvecklat en ideal världsåskådning”’

Genre: Filosofi

Framstående verk: Der wahrheitsgehalt der religion

Min kommentar: Eucken var en tysk, religiös filosof. Jag fick tag på Jesu livsåskådning på Projekt Runeberg och läste helt utan entusiasm. Boken handlar om att kombinera kristendomen och sitt leverne och var inte något jag kommer att minnas.

1907

Kipling Rudyard

Rudyard Kipling, Storbritannien, 1865-1936

Motivering: ”i betraktande av den iakttagelseförmåga, den ursprungliga inbillningskraft samt den manliga styrka i uppfattning och skildringskonst, som utmärka denna världsberömde författares skapelser”

Betydande verk: Djungelboken

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Jag läste hans mest kända verk Djungelboken, och det var något helt annat än Disney-varianten. Det var framförallt ingen saga för barn, utan fabler för vuxna, även om karaktärerna går att känna igen från barnfilmen.

1906

Carducci

Giosuè Carducci, Italien, 1835-1907

Motivering: ”i betraktande ej blott av hans rika lärdom och kritiska forskningar, utan främst som en hyllning åt den plastiska energi, den stilens friskhet och den lyriska styrka, som utmärka hans poetiska mästerverk”

Betydande verk: Rime nuove, Odi barbare

Genre: Lyrik

Min kommentar: Nationalromantiska dikter från Italien som inte imponerade särskilt mycket på mig.

1905

Henryk Sienkiewicz

Henryk Sienkiewicz, Polen, 1846-1916

Motivering: ”på grund av hans storartade förtjänster som episk författare”

Betydande verk:  Med eld och svärd, Syndafloden, Den lille riddaren, Quo vadis

Genre: Skönlitteratur

Min kommentar: Den sista boken i hela den här utmaningen som jag läste var Quo Vadis. Boken var förvånansvärt lättläst, men jag läste ett sammandrag. Något annat finns inte i svensk översättning.

1904

Frederic Mistral

Frédéric Mistral, Frankrike, 1830-1914

Motivering: ”med avseende fäst å det ursprungsfriska, snillrika och sant konstnärliga i hans diktning, som troget avspeglar hans hembygds natur och folkliv, samt å hans betydelsefulla verksamhet som provençalsk filolog”

Betydande verk: Lou Tresor dou Felibrige

Genre: Lyrik

Min kommentar: Det poetiska verket Sången om Rhône i var tyvärr ingen fantastisk läsupplevelse. Stundvis tänkte jag att det verkligen hade något, men de stunderna var få och snabbt förbi.

José Echegaray

José Echegaray, Spanien, 1833-1916

Motivering: ”med avseende fäst å det ursprungsfriska, snillrika och sant konstnärliga i hans diktning, som troget avspeglar hans hembygds natur och folkliv, samt å hans betydelsefulla verksamhet som provençalsk filolog”

Betydande verk: Den store Galeoto

Genre: Drama

Min kommentar: Pjäsen Mariana går in i alla andra mediokra pjäser jag läst nu på slutet av den här utmaningen. Jag minns ingenting av Echegaray.

1903

Björnstjerne Björnson

Bjørnstjerne Bjørnson, Norge, 1832-1910

Motivering: ”såsom en gärd av erkännande åt hans ädla, storartade och mångsidiga skaldeverksamhet, som alltid varit utmärkt på en gång av ingivelsens friskhet och av en sällsynt själsrenhet”

Betydande verk: Synnøve Solbakken, Ja, vi elsker dette landet (text)

Genre: Skönlitteratur, drama, lyrik

Min kommentar: Jag fick läsa Synnøve Solbakken på universitetet när jag läste norska och tyckte om den. Nu senare har jag läst En handske, en feministisk pjäs. Bjørnson är en av de mest intressanta författarna från de tidiga åren.

1902

Theodor Mommsen

Theodor Mommsen, Tyskland, 1817-1903

Motivering: ”nutidens störste levande mästare i den historiska framställningens konst, med särskilt fäst avseende å hans monumentala verk Römische Geschichte

Betydande verk: Römische Geschichte

Genre: Historia

Min kommentar: Mommsen var historiker och jag var inte så sugen på att läsa något långt och segt historiskt verk, så jag valde det kortaste jag kunde hitta. Jag fann För skola och hem svensk bokskatt 26, Fältherrar och statsmän i Roms historia på Stockholms stadsbibliotek och jag läste den. Den handlar precis om det som det utger sig för att handla om.

1901

Sully Prudhomme

Sully Prudhomme, Frankrike, 1839-1907

Motivering: ”såsom ett erkännande av hans utmärkta, jämväl under senare år ådagalagda förtjänster som författare och särskilt av hans om hög idealitet, konstnärlig fulländning samt sällspord förening av hjärtats och snillets egenskaper vittnande diktning”

Genre: Lyrik

Betydande verk: Stances et Poèmes

Min kommentar: Jag hittade några dikter av honom i en diktsamling på Projekt Runeberg. Något annat verkar inte gå att få tag på i Sverige på svenska. Vad tyckte jag om dem? Inget som fastnat.

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Henryk Sienkiewicz hade jag inte tänkt som Nobelpristagare, Quo vadis finns oläst i min bokhylla.

      • Hanna11 december, 2019 kl. 07:39
        Författare
      • Svara

      Läs den om du känner för det. Verkligen inte topp tio här 🙂

  2. Jag läste just Mo Yans ”Det röda fältet” och tänkte precis det: vilken tur att jag läste något annat först av honom, annars hade jag aldrig läst något mer… Vitlöksballaderna är bättre.

    Imponerande genomgång och bra jobbat!

      • Hanna11 december, 2019 kl. 07:40
        Författare
      • Svara

      Jag tänkte väl att det finns bättre böcker av honom. Den här var ju mer eller mindre förfärlig.

      Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.