Gästrecension av Gunilla Gustafsson: Mundy, Liza; Michelle Obama – en biografi; 2009

Gunilla GustafssonGunilla Gustafsson bor i Stockholm, är aktiv i Folkpartiet Östermalm och förbundsordförande för  Liberala Företagare. Man träffar ofta Gunilla på arrangemang som Liberala Kvinnor ordnar och när hon inte gör det så kraschar hon gärna på trevliga människors soffor.

 

Michelle Obama - en biografiDet här är en bok som beskriver en blivande presidentfru och hennes bakgrund. Den är skriven innan valet och får ses som ett sätt förklara för de amerikanska väljarna vem hon är och vad hon står för. Boken är därför väldigt neutralt skriven utan något skvaller eller skandaler, det finns knappt ens roliga händelser beskrivna och det gör att boken känns korrekt i överkant.

Michelle Obama har studerat vid toppuniversiteten Princeton och Harvard och har examen i juridik. När boken skrivs arbetar hon som sjukvårdsdirektör. Hennes föräldrar uppmuntrade henne och hennes syskon att studera, kanske för att de själva inte fått den möjligheten uppväxta som de var i den amerikanska fattiga södern. Hon framstår som en lugn och behärskad kvinna och visar därmed tveksamma väljare att de tryggt kan rösta på maken.

Det har säkerligen inte skrivits många biografier om afroamerikanska kvinnor, ur det perspektivet fyller boken ytterligare en viktig funktion utöver syftet att få Barack Obama vald till president.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.