Momplé, Lilia; Stress; 1997

Mocambique berättarJag har läst de två novellerna ut Moçambique berättar: Kärlekens ärr som är skrivna av kvinnliga författare. Jag recenserar dem en och en.

Lilia Momplé är född 1935 och är en av Moçambiques främsta kvinnliga författare. Hon skriver ofta ur ett kvinnoperspektiv och har skildrat inbördeskriget i sina verk. Stress kommer från en novellsamling som inte finns översatt till svenska. Vi får möta en sargad ung man som sitter på sin balkong och dricker en öl genom en kvinnas ögon. Hon är älskarinna till en man som ger henne det hon vill ha. Hon bor i ett tämligen exklusivt bostadsområde, men där bor också fattiga människor som mannen mittemot. Kvinnan blir besviken över att mannen inte ägnar henne en blick och hon ska få en hämnd för det som är bättre än hon någonsin kan föreställa sig.

Brutalt och cyniskt, men under ytan en berättelse om människor i ett land som har det mycket svårt. Det är en kvinnor som betraktar, en man som är i centrum för handlingen och en annan kvinna som blir offer för omständigheterna. En bra bra novell med bra tvist på slutet.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.