Mitt feministiska litteratur- och kulturår 2020

Familjen i blåst på Landsort

2020 var inget vanligt år. Hur många gånger har just den meningen skrivits och sagts? För egen del innebar 2020 att ett extremt stressigt år ur ett boendeperspektiv, blev ännu stressigare, inte minst för att vi stod bostadslösa under juli och bara kunde bo hos personer i riskgrupp. Det löste sig på bästa sätt, men det hade ju onekligen varit skönare om pandemin inte legat som en våt filt över hela tillvaron. Hur som helst avslutar vi 2020 i en villa och är nu oerhört priviligierade.

Så mycket till kultur blev det inte eftersom allt ställdes in och sköts upp och rann ut i sanden. Det blev lite mer av varan att träffa folk via skärm. Det har inte enbart varit second best för jag har druckit vin vid datorn med vänner i andra städer och länder och det skulle jag förmodligen inte kommit på ifall pandemin inte tvingat oss till sådana umgängesformer.

Här kommer mitt litteratur- och kulturår i bilder. Det är också mycket om flytten, såklart.

Januari

Jag fick en kalender i julklapp. Varje månad en ny kvinna från Skaraborg. Den är gjord av Maria Persson, @dagensdam på Instagram (bild) och Nils Hjort, @idagihistorien på Instagram (text). Jag skrev varje månad hela året om månadens skaraborgare.

Jag köpte mig en Storytel reader, för att slippa läsa e-böcker i telefonen. Syftet var också att inte behöva ta med så många böcker till mitt andrahandsboende.

Jag utmanade mig själv att läsa mer litteratur från Sydafrika och frågade i vanlig ordning runt i sociala medier. Genomslaget blev enormt efter att min vän Birgitta Ohlsson tipsat Hedda Krausz Sjögren som är Sveriges första kulturråd vid Sveriges ambassad i Pretoria. Via henne fick jag kontakt med flera feministiska författare såsom Helen Muffett och Lebohang Masango och jag hade inte ens vett att bli starstrucked.

#jagbokhandlar

#jagbokhandlar är ett initiativ från ett antal författare och bookfluencers, däribland jag. Den 24 januari begav vi oss alla ut på stan och köpte böcker i fysiska bokhandlare och skrev om det. Jag har inte slutat att handla i affärer, trots pandemin, men det är viktigare än någonsin efter det här året att stödja våra lokala bokhandlare.

Dem 29 januari flyttade vi ut. Vi flyttade inte in någonstans, utan bodde på hotell i tio dagar. Hela den veckan hade Hugo influensa och kräktes upp huvudvärkstabletter på nätterna i sängen. Det var inte en underbar tid att minnas, det var det inte. Dessutom åkte mina bokbloggarkollegor till Varberg och jag kunde inte följa med. Inte visste jag då att vi när året är slut ännu inte har kunnat träffas.

Februari

Utsikt

Vi fick ett andrahandsboende. Det var vad det var, men åtminstone en fast adress. Dessutom mycket vacker utsikt, vilket jag ibland kan tänka på när jag tänker tillbaka på inte jätteroliga månader i någon annan människas hem.

Örebro slott

Vi åkte till Örebro på min födelsedag för andra året i rad. Vi besökte äventyrsbadet Lost city och hade några timmar med lek i Wadköping dagen efter. Precis som förra året. Vi pratade mycket corona och började bli lite skraja för att det skulle komma hit.

Bokrea-böcker 2020

Det var bokrea, som vanligt och jag fyndade böcker både online och i affärer på stan. Roligt att gynna Söderbokhandlen, som är en bokaffär jag gärna vill ha kvar. Nu i efterhand känns det än mer viktigt att sponsra affärer som får det svårt att gå ihop under pandemin.

Jag köpte sedan en Kindle för att det kändes ohållbart att köpa fler böcker till mitt andrahandsboende.

Mars

Inför åttonde mars hängde jag på #minahjältinnor hos Enligt O och tanken på att jag borde hitta på något inför internationella kvinnodagen kom pockande.

Mina Muminböcker

Coronan kom till Sverige och @adjunktyra tröstade oss på Titter med Mumincitat. Jag bestämde mig för att läsa dem alla eftersom jag av någon outgrundlig anledning fått med mig mina Muminböcker till andrahandsboendet. Jag läste några och lyssnade på några med Tove Janssons egna inläsningar av böckerna.

Huset

Vi köpte ett hus. Lyckan var fullkomlig.

April

Utsikt från Victoria Peak i Hongkong

Jag blev alltmer rädd för att vår Maltaresa i maj skulle ställas in och därför skrev jag varje fredag om ett favoritresmål. Fredagsresan gick till Hongkong, Kuriska näset, Amalfikusten, New York,Tallinn och Hjo. Den sista resa gjorde jag på riktigt. Det var en så kallad nödvändig resa eftersom min mormor dog och skulle begravas.

Coronavirus

Jag gav coronaboktips i Tidningen Nu. Samtidigt läste jag Hanne-Vibeke Holsts Pesten, om en pandemi.

Jag bestämde mig för att delta i Facebookbokcirkeln Kollektivets cirkel om den feministiska boken Håll käften och var söt av Vita Andersen från 1978.

Sedan blev det påsk och jag tipsade återigen om böcker i Tidningen Nu. Den här gången handlade det om lidande.

Maj

Barnen och graven i Hjo

Vi började maj med att åka till Hjo på begravning. Det var såklart sorgligt eftersom det var min mormor som skulle begravas, men samtidigt var det vackert och helt underbart att få uppleva att Sverige fanns kvar därutanför Stockholm som vi varit isolerade i så länge. Solen sken på oss och jag fick ett värdigt farväl av både mormor och Hjo.

Min kompis Carina aka Bokbiten startade Zoomcirkeln Bokhörnan för att hon tröttnade på att vi inte kunde ses. Med ett glas vin och glatt humör pratade vi om böcker varannan vecka genom den jobbigaste tiden. En viktig livlina!

Selma fyller fyra år

Vår lilla Selma fyllde fyra år och inga äldre släktingar kunde komma. Vi fixade ett barnkalas på gården och torts bitvis duggregn funkade det och hon märkte nog inte skillnad på pandemi eller inte.

Min feministiska bokcirkel ställde också om till digitalt och diskuterade Olga Tokarsczuks Löparna på zoom. Flera kunde vara med nu när vi inte ses irl.

Juni

Mrs America

Jag och maken såg TV-serien Mrs America och fick en stor portion amerikansk feministisk historia. jag beslöt mig för att pinna vidare på den och skriva om de feminister som var med i serien. Det gjordes under sommaren under parollen Månadens feminist, som blev till två feminister i månaden.

Årets världsböcker

Årets världsböcker är ett nytt initiativ på Instagram och jag följde med spänning vilka som blev årets böcker. Boken Ett halvt liv av kärlek var med på listan och det är en av mina bästa läsupplevelser under året.

Vi läste Queenie av Candice Carty-Williams i min feministiska bokcirkel.

Landsort midsommar 2020

Det blev midsommar och vi fick fira på Landsort nästan som vanligt. Sedan var det hem i en vecka och flytta ut från andrahandsboendet. Sedan kom vi tillbaka och hade då inte längre någon fast adress.

Juli

Juli började med en liten kulturdebatt om recensioner och författare och förläggare som vill påverka bloggare och bookstagrammers sätt att skriva om deras böcker. Jag bidrog med mina erfarenheter.

Jag beslöt mig för att lägga fokus på världsnoveller i juli, dels för att jag köpt på mig många noveller och dels för att jag ville komma igång med läsande och recenserande och då passade korta texter bra.

Böcker på Landsort

Efter en vecka på Landsort gick vi på semester. Det var fantastiskt att kunna jobba några dagar där ute, vilket vi nog inte kommit på tanken att göra om det inte varit för pandemin.

Byggnader i Visby

VI var tvungna att hitta på något när svärfar ville vara på Landsort så vi tog en kryssning till Visby. Där fick vi vara i två dagar och vi tog en dag på stranden i Tofta och en dag i stan. Vi hade fantastiskt tur med vädret och såg fina byggnader och Fornsalen.

Norrköpings rådhus

Efter Visby drog vi ett par dagar till Norrköping för att gå på Kolmården. Det blev även en tur till mysiga Arkösund och bad i havet.

Hugo och Selma i Lidköping

Vi åkte till Lidköping efter relativ isolering på Landsort, Där bokhandlade jag igen!

31 juli fick vi äntligen vårt hus och jag hade inte tid att blogga. Då körde jag Sydkorea x 7 i en vecka och skrev om flera dikter, noveller och romaner från Sydkorea som jag läst under sommaren.

Augusti

Ute hos oss

Nytt hem och ny vy. Vi har ett ute nu!

Jag kom på att detta med Zoom-bokcirklar ju var en grej och varför inte starta en bokcirkel som är extremt nischad? Jag startade cirkeln Läsa jorden runt där vi läser böcker från alla världens hörn och det vi kanske läser lite tjockare böcker och eventuellt på engelska.

Min bokhylla i Tidningen Nu

Den första tiden i vårt nya hus präglades av inflyttningskaos. Vi hade på tog för få bokhyllor och på tok för många böcker. Jag påbörjade ett enormt arbete med att få upp allt som skulle komma ut och sortera ut det som skulle sorteras ut. Är i skrivandets stund inte helt klar med allt, men fina bokhyllor ar vi nu fyllda med härliga böcker. Att vi sedan har 5-10 flyttkartonger kvar med osorterade böcker är en annan sak. Ni som läste bloggen i augusti kunde följa mig under min väg tillbaka till mina böcker. Jag skrev till och med en artikel i Tidningen Nu om det.

I min feministiska bokcirkel läste vi Pachinko av Min Jin Lee.

September

Hugo fyller 9 år

Hugo fyllde nio år och vi firade honom med kalas, eftersom smittspridningen nu var så låg.

Erato Ioannou

Jag fick kontakt med den cypriotiska författaren Erato Ioannou. Då passade jag på att göra en intervju med henne som publicerades i september.

Den amerikanska domaren Ruth Bader Ginsburg lyckades inte hålla sig vid liv för att rädda den liberala falangen i Högsta Domstolen. Detta drabbade mig oerhört hårt och jag hoppas så att hennes död inte ska få sås stor betydelse för abort och andra liberala frågor, som jag befarade då.

Montermingel 2020

Bokmässan körde digitalt 2020 och det var såklart inte i närheten av samma sak. Vi försökte dock göra det bästa av situationen och hade mingel med bokhörnan på zoom på torsdagen och sen arrangerades det en bokmässestafett under helgen som jag var med i.

Oktober

Louise Glück

Nobelpriset i litteratur 2020 gick till den amerikanska poeten Louise Glück. Jag hade inte läst henne innan, men har gjort det nu och är imponerad.

Min nystartade bokcirkel, Läsa jorden runt, läste och diskuterade Att skörda ben av Edwidge Danticat.

Jag summerade Sydafrika-utmaningen och tar med mig många fina och många oväntade läsupplevelser!

Livflotte efter Estoniakatastrofen

Jag fick en oväntad besatthet av Estoniakatastrofen och skrev en novell. Tyvärr är den inte tillräckligt bra för att publiceras här. Än.

November

via GIPHY

Valet i USA blev spännande och lyckligtvis fick det den utgång som vi alla hoppades på, men ingen vågade drömma om. Känslan ovan är väl iofs vad jag känner för Joe Biden som president, men Kamala Harris ska bli spännande att följa!

Bokcirkeln Läsa jorden runt träffades och pratade om Abi Darés bok Flickan som fick en röst. Det var lite blandande omdömen, men de flesta tyckte ändå att den var bra om än inte fantastisk.

I slutet av november har hade jag bloggat varje dag i ett år. And I’m still counting…

Världskarta

Jag har läst något från alla länder i världen. Det enskilt största som hänt i litteraturväg för mig 2020.

December

Lucka 1

Jag hade i år en gedigen julkalender med boktips från alla världens hörn för att fira att jag gått i mål i min jorden runt-utmaning. Flera har hört av sig och sagt att de fått många fin boktips. Det gör mig så oändligt glad!

Numer traditionsenligt avslutade jag året med ett julboksmaraton.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.