Månadens språk – hälften

Glob med flaggor

Det är juli och det innebär att det nu gått halva tiden av Ugglan och bokens utmaning Månadens språk. Utmaningen syftar till att bredda sin läsning, vilket väl jag, om jag ska vara ärlig, inte behöver. Men jag tycker om att haka på utmaningar där andra styr min läsning. Det här var en som föll mig i smaken.

Det första jag gjorde var att göra upp en läslista, det är liksom halva nöjet. Men såhär i halvtid tänkte jag sammanfatta lite vad jag läst och revidera läslistan en aning. Det blir säkert fler ändringar på vägen.

Eftersom jag åkte till Portugal i maj och april månads språk var portugisiska (man skulle kunna tror att Ugglan och boken gjort upp detta med mig på förhand) så körde jag en lite större utmaning och försökte täcka in så många av de portugisiska kolonierna som möjligt.

Januari: franska

Och sen Paulette av Barbara Constantine (Frankrike)

De utsatta av Maïssa Bey (Algeriet)

Pesten av Albert Camus (Frankrike/Algeriet)

Den fariseiska kvinnan av François Mauriac (Frankrike)

Februari: japanska

Kök av Banana Yoshimoto (Japan)

Bonus: Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro (originalspråk är ju engelska)

Mars: polska

Daghus, natthus av Olga Tokarczuk (Polen)

April: portugisiska

Walters dotter av Lídia Jorge (Portugal)

Salomes huvud av Ana Paula Tavares (Angola)

Dikter av Amilcar Cabral (Guinea-Bissau)

Stories from Macau av David Brookshaw (red) (Macao)

Sjöjungfruns andra fot av Mia Couto (Mocambique)

Maj: turkiska

Stenbyggnaden av Aslı Erdoğan

Juni: italienska

Dagar av ensamhet av Elena Ferrante

Juli: afrikaans

Jag hade tänkt att läsa Agaat av Marlene Van Niekerk, men är allvarligt talar inte så sugen på en tegelsten just nu när semestern stundar. Lånade istället Wilma Stockenströms Expeditionen till baobabträdet efter tips av Ugglan och boken. Vi får se om jag läser båda.

Augusti: vietnamesiska

Jag hade tänkt läsa Paradise of the blind av Duong Thu Huong men fick nu se den till svenska  översatta Dubbelsängen i Chua av Doan Le. Eventuellt läser jag båda två.

September: tyska

Här läser jag nog Berlinerinnen av Martha Wilhelm eller någon av alla böcker jag köpt i Berlin de senaste åren.

Oktober: spanska

Kärlek het som chili av av Laura Esquivel dök på den när jag läste rekommendationerna från 49 ambassadörer världen över.  Författaren än från Mexiko. Jag tänkte även läsa De övergivna museerna av Cristina Peri Rosso, från Uruguay. Även om jag så att säga redan prickat av det landet, så har jag inte läst en roman från Uruguay och det smäller alltid högre. Den sistnämnda finns redan i bokhyllan och väntar på mig.

November: arabiska

Jag hade visst en oläst bok i hyllan av Nawal el Saadawi så den är självskriven. Det blir Revolutionsskrivarna istället för den jag först tänkte.

December: ryska

En munter begravning av Ljudmila Ulitskaja står fortfarande på att-läsa-listan. Eventuell bonus är Det sovjetiska köket av Anya von Bremzen, som är skriven på engelska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.