Månadens feminist: Kamala Harris

Senator Kamala Harris

Kort fakta

  • Född 20 oktober 1964 i Oakland i Kalifornien.
  • Senator för Kalifornien sedan 2017.
  • Sannolikt blivande vice president i USA från och med januari 2021.

Kamala Harris feministiska gärning

”While I may be the first woman in this office, I will not be the last—because every little girl watching tonight sees that this is a country of possibilities.”

Kamala Harris på Twitter 8/11 2020

Kamala Harris är född och uppvuxen i Kalifornien. Hennes föräldrar var båda studenter från andra länder som träffades i USA och stannade kvar. Harris pappa kommer från Jamaica och hennes mamma från Indien. Således är Kamala Harris både svart och asiatisk och kommer som vice president att vara den första på flera olika sätt.

Kamala Harris är utbildad jurist och har jobbat som distriktsåklagare i San Fransisco. Senare blev hon justitieminister för Kalifornien. 2017 blev hon senator för Kalifornien och den posten har hon fram till den 20 januari 2021 då hon ska tillträda som vice president för USA.

Som jurist i Kalifornien har hon motsatt sig dödstraffet då hon ansett det dyrt och att det skulle spara mycket pengar att ge folk livstids fängelse utan villkorlig frigivning. Under ett par uppmärksammade fall i Kalifirnen gav hon mördade livstidsstraff och inte dödstraff.

Sedan hon blev senator har hon röstat för aborträttigheter och organisationer som NARAL och Planned Parenthood ger henne 100% i en ranking. Pro-life-organisationer ger henne 0%. Harris har också varit engagerad i HBTQ-frågor och hon nämnde både homosexuella och transpersoner i sitt segertal som vice president.

Kamala Harris ställde själv upp till presidentvalet 2020, men drog sig ur i december 2019. Hon gick sedan ut med att hon stödde Joe Biden och senare valde han henne som sin parhäst i valet. När hon installeras blir hon den första kvinna någonsin att inneha den posten.

Kamala Harris och jag

Kamala Harris var min stora favorit i presidentracet och kände en enorm tomhet när kvinnorna föll bort en efter en. Jag insåg att jag fortfarande inte kommit över att Hillary Clinton inte blev vald 2016. Nu ska det bli oerhört intressant att se vad det betyder för amerikanska kvinnor att en av de högsta posterna som finns att få i landet innehas av en kvinna. Jag hoppas att vi bara sett början och vem vet, kanske är Kamala Harris den som efterträder Joe Biden som USA:s president. I vilket fall som helst har nu ytterligare ett glastak krossats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.