Män förklarar saker för mig del 4: Lärare i historia får föreläsning om historia

Jag fortsätter min serie om mansplaining – män som förklarar saker. Nu har det dykt upp läsare som vill berätta om sina erfarenheter. Otroligt roligt att folk hör av sig med sina historier! Idag kommer således ett exempel som inte är förklarat för mig.

En lärare i historia och svenska på gymnasiet berättade följande två historier för mig.

1. Vid ett samtal med en äldre manlig lärare i annat ämne berättar hon att hon i ämnet svenska arbetar med visdiktare, bland annat Evert Taube. Han kontrar då med att ”Så länge skutan kan gå” minsann inte handlar om en båtfärd, utan har en mer djupare innebörd om livet i stort. Svenskläraren har läst litteraturvetenskap till kandidatnivå och undervisat i svenska på gymnasienivå i 10 år.

2. En lärare i naturvetenskapliga ämnen tar vid en fikarast upp kolonialismen och refererar till en artikel han har läst. Han berättar utförligt om de bakomliggande orsakerna. Historialäraren försöker flika in att detta går hon igenom i varje grundkurs i historia, men den manliga läraren i annat ämne tror ändå att det han har läst är helt nytt. Historialäraren har läst historia till magisternivå och undervisat i historia på gymnasienivå i 10 år.

Har du en berättelse du vill dela med dig av? mejla mig på hanna@feministbiblioteket, eller svara här eller på facebook.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.