Magnusson, Ann-Christine; Bumbum-serien; 2013

Bumbum bygger en snögummaAnn-Christine Magnusson har skrivit tre böcker om nallen Bumbum och hennes pappa; Bumbum bygger en snögumma, Bumbum åker fort och Bumbum klättrar högt (Olika förlag). Böckerna är illustrerade med foton på gosedjurr. Bumbum är en flicka och hon är tuff och busig men också lite rädd när det blir läskigt, med andra ord precis som de flesta barn är. Jag älskar den här typen av könsneutrala barn i barnböcker, som ändå får vara ett kön. Jag tycker att en mångfald av personer och egenskaper i barnlitteraturen är det viktigaste och i nalleflickan Bumbum kan många barn känna igen sig, men framförallt är det inte så som flickor brukar porträtteras.

I min familj är vi gosedjus-älskare. Jag har kvar mina gamla och mitt barn har hur många som helst att leka med. Därför tyckte jag att det var extra roligt med foto-illustrationerna. Det var också roligt att det inte bara var gosedjur av samma art. På så sätt kan jag som förälder komma in på frågor om att vi alla är olika och inte ser likadana ut. Men det roligaste av allt är ändå att Bumbum bygger en snögumma. Fler snögummor till alla barn!

Jag älskade dessa böcker och min son likaså. För min tvååring var de vardagliga konflikter som han stöter på och till det bilder på gosedjur som han älskar att leka med. Jag rekommenderar Bumbum-serien varmt till alla med två-treåringar hemma.

Läs mer:
Bumbum bygger en snögumma: Olika, Adlibris, Bokus
Bumbum åker fort: Olika, Adlibris, Bokus
Bumbum klättrar högt: Olika, Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.