Lucka 7: Alice Walker

Alice Walker

Krans 7Alice Walker är en amerikansk författare som skrivit en av de mest briljanta böcker jag har läst någonsin, Purpurfärgen. Det är en bok om svarta kvinnors utsatthet i den amerikanska södern på tidigt 1900-tal.  För den boken har Alice Walker fått Pulitzerpriset, det mest prestigefyllda priset för litteratur i USA.

Jag har inte läst något mer av Walker än Purpurfärgen, men jag skulle säga att det räcker. Inte så att jag inte önskar att läsa något mer, utan för att bara den boken kvalificerar henne till Nobelpriset i litteratur. Boken är inte bara en fantastiskt skildring av kvinnor i Södern, det är också ett lek med språket där huvudpersonen börjar som illitterat och slutar som en betydligt bättre skribent. Boken skildrar en kvinnas utveckling, både mentalt och språkligt.

Alice Walker är inte bara författare, hon är även aktivist och slåss för kvinnors rättigheter i USA.  Hon vågar att sticka ut och Purpurfärgen har varit föremål för många debatter. För mycket sex, homosexualitet och för stereotyp. Läs själv och se vad du tycker!

Jag har läst Purpurfärgen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.