Lucka 5: Estland – Mors dag av Elo Viiding

Elo Viiding

När jag förhörde mig hos en estnisk vän om estniska feminister så tipsade hon mig om Elo Viiding. Enligt artiklar jag läst om henne så värjer hon sig för ordet. Jag känner igen det fenomenet från andra feministiska röster från regionen. Dikten finns översatt till svenska i ett nummer av Ariel.

Mors dag är en lång dikt om kvinnors villkor. Den är både ironisk och visar tydligt den dubbelmoral kvinnor råkar ut för. De sätts på en pedestal samtidigt som de anses ha en massa plikter gentemot staten och männen.

Jag anser att dikten Mors dag definitivt skulle tjäna en pats i en feministisk kanon. Förutom att den är tydligt feministisk och visar på kvinnors villkor, så är det också en dikt som visar på kvinnors situation i ett kommunistiskt och/eller postkommunistiskt land.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.