Lucka 17: Jeanneke Pis i Bryssel

krans 17Bakgrund

I jämställdhetens tecken kom Denis-Adrien Debouvrie på att Bryssels mest kända pojke, Manneken Pis, behövde en lillasyster. Resultatet blev Jeanneke Pis och hon placerades i en skum gränd i närheten av Bryssels mest intensiva restaurangkvarter med inkastare och lockmenyer. När du tänker att här kan väl ingen människa placera en sevärdhet har du kommit rätt. Hon sitter bakom galler och kissar och hennes inramning är något helt annat än den mer kände broderns. Frågan är om inte jämställdhetsförsöket bara gjorde det hela känns ännu mer ojämställt.

Resmålet

Bryssel är en storstad som både har fantastiskt vackra kvarter och ganska nedgångna hus i centrala stan. EU är ständigt närvarande i form av souvenirer och i kvarteren runt parlamentet känns allt mycket internationellt och det är inte svårt att förstå att politikernördar gärna vill bo där.

Ta dig dit

Flyg från Sverige tar kortast tid och det går lågprisflighter för en billig penning. För att hitta Jeanneke Pis behöver du en karta, hon är alltför väl gömd.

Bryssel och jag

Jag har varit i Bryssel många gånger på olika typer av resor. Jag var där första gången på min första egna utlandsresa när jag tågluffade 1995. Senast var jag där för två år sedan. Vid ett flertal tillfällen har jag visat denna bisarra sevärdhet för mina förvånande medresenärer.

Jaenneke Pis

Här sitter hon bakom galler. December 2006.

Manneken Pis

Här är hennes mer kända storebror i en betydligt roligare inramning. December 2006.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.