Lite dystopiska boktips när vi ska bekämpa corona

Coronavirus

Vi lever just nu i en absurd tillvaro. Corona-viruset är här för att stanna ett tag, men vi vet ännu inte hur allvarligt det kommer att bli just här. Jag pendlar mellan hopp och förtvivlan flera gånger om dagen och tänker ofta att jag borda logga ut från Twitter tills det här är över.

Jag är inte så orolig för egen del, utan mer för samhället och vilka konsekvenser det kommer få ekonomiskt och politiskt. Själv har jag kanske till och med redan smittan. Är i vilket fall som helst hemma och tar hand om mina influensaliknande symptom (dock ingen feber!). Jag har nog inte corona, men det spelar ju mindre roll. Jag utsätter inte andra för risker.

Annars inser jag att vår planerade resa till Malta i maj inte kommer att bli av och att vi inte ska boka någon resa till England i sommar som tänkt. Det svider dock inte lika mycket som att vi kanske inte kan åka hem till Lidköping och mina föräldrar i påsk. Om barnen är potentiella smittbärare utan att det märks på dem, vill jag inte att min diabetessjuka mamma ska träffa dem.

Läsa under coronakarantän eller frivillig isolering

En kompis till mig startade en lista på Facebook med böcker att läsa i denna pestens tid. Jag har verifierat lite och ger er – och mig själv – tips på böcker att läsa. Det första jag slogs av när jag satte ihop listan,v ar att det verkar vara en manlig grej att skriva den här typen av böcker.

Albert Camus Pesten känns självklar. Jag läste den för ett år sedan och tyckte mycket om den. Den passar verkligen in i den situation vi är i nu.

En bok som är på nästan samma tema är Blindheten av en annan nobelpristagare, José Saramago. Den handlar om ett samhälle där alla – utom en – blir blinda och vad som händer då. Inte riktigt jämförbart med cororna, men likväl en fantastisk bok!

Jag är inget riktigt fan av Stephen King, men om man gillar honom så rekommenderar jag att nu läsa Pestens tid. Det var en bok som stod i min bokhylla innan 90% av mitt bohag magasinerades, men jag sörjer inte. Jag skulle i ärlighetens namn inte läsa den ändå.

Just nu läser jag den sydafrikanska författaren André Brink och boken En torr vit årstid. Han har tydligen också skrivit en om med ordet pest i – Pestmuren. Vi får se om jag även tar mig tid att läsa den.

Per T Ohlsson har skrivit en bok som skildrar spanska sjukan, 1918.

Men var är brudarna?

Få kvinnor bland alla boktips så jag frågade specifikt efter det på Twitter. Jag fick många bra svar och här kommer ett urval.

Hanne-Vibeke Holsts bok Som pesten är såklart given. Den finns på bokrean just nu och jag har köpt den. Ska börja läsa nu med en gång.

Margaret Atwood är bra på framtidsdystopier och jag har läst Oryx och Crake, vilket är första delen i en Maddaddam-trilogin om en man som överlever ett fruktansvärt experiment.

Marlen Haushofers Väggen är en bra bok på temat isolering om vi nu ska tänka åt det hållet istället.

Jag fick också tips om att Tove Jansson skrivit bra om katastrofer och isolering. Kometen kommer, Pappan och havet och Farlig midsommar är väl dem som passar bäst in. Mina böcker ligger tydligen – tvärtemot vad jag trodde – i ett magasin. Så fick jag tips om att de finns inlästa av Tove Jansson själv på Storytel. Win!

Tiden är inte än av Elin Boardy, har många tipsat om. Den tror jag också stod i min hylla och numer ligger i ett magasin. Får kolla det om vi någonsin flyttar till ett hus.

Noveller av Alice B Sheldon (eller noveller skrivna under någon av hennes pseudonymer) rekommenderas av flera. Jag har läst Parasitflugelösningen, som andra rekommenderat på corona-temat. När jag läste den förstod jag tydligen inte ett dugg, men det kanske någon annan mer van sci-fi-läsare gör!

Mary Shelly har skrivit en bok på det extrema dystopitemat, Den sista människan. Det tipset får avsluta det här inlägget.

Tvätta händerna, håll socialt avstånd och krama bara närmsta familjen så har du gjort en liten, men ack så viktig insats! Själv ska jag nu isolera mig som om jag hade corona. Finns inget annat sätt att hantera en sjukdom i det här läget, även om den är lindrig.

2 kommentarer

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211

    Emily St John Mandel: Station Eleven! Strålande läsning och alltid bra när fiktionen är lite värre än verkligheten så man kan känna sig lite friskare i jämförelse. Stanna hemma, chansa inte, den här epidemin är inte likt ngt vi har sett tidigare. Ta hand om er!

    1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211

      Ja, det är ju skönare när det inte är värre i verkligheten! Tack för tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.