Lindgren, Astrid; Pippi Långstrump; 1945

Pippi LångstrumpJag har både läst och set filmerna om Pippi Långstrump många gånger. Jag älskade Pippi, även om hon inte var min absoluta favorit av Astrid Lindgrens figurer (där lång Ronja bättre till).

Det kanske är svårt för dagens barn att förstå det kontroversiella i att Pippi sover med fötterna på kudden och alltid är motvalls, men boken är skriven 1945 och är en skarp samhällskritik. Barn ansågs inte ha egna viljor och bete sig så som Pippi gör. Astrid Lindgren var radikal och Pippi är en föregångsfigur inom barnlitteraturen.

Vem älskar inte Pippi? Trots att barn nu får lov att sova med fötterna på kudden så älskar barnen henne fortfarande. En stark tjej som går sin egen väg, ja det är svårt att hitta en bättre feministisk förebild inom barnlitteraturen.

Läs mer: Adlibris, Bokus

1 ping

  1. […] Astrid Lindgren – Pippi Långstrump: Pippis pappa, som faktiskt lever och som är kung på en ö där det bor människor. Så låter det i den versionen som mitt barn får läst för sig. Oavsett rasism (för man kan som förälder själv censurera, det går alldeles utmärkt), så är Pippi en fantastisk bok och hennes relation med sin far är intressant på många sätt. Vem är han? Varför tar han inte hand om sin flicka? Och framförallt, hur har hans sätt påverkat Pippi i hur hon är? […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.