Kvinnohat dag 3: Världsläsning

Idag har jag haft fokus på världsläsning på Instagramkontot Kvinnohat. Jag har rekommenderat böcker som är feministisk, skildrat kolonialism och rasism och som kommer från tre världsdelar vi sällan läser ifrån; Afrika, Asien och Sydamerika.

Nedan ser ni dagen i bilder. För texter, följ Kvinnohat!

UPPDATERAT

Nu med texterna.

Världskarta

Ni har säkert redan förstått det, men i alla fall. Jag läser väldigt mycket böcker. Jag läser mellan 100 och 150 böcker om året. Jag läser snabbt och prioriterar ofta läsning när jag kan.

Jag älskar att uppleva andra kulturer genom litteraturen. Mitt intresse för feminism och andra delar av världen har mynnat ut i något jag (och andra bokbloggare) kallar världsläsning. Den här dagen tänkte jag ägna åt skönlitteratur från hela världen.

Jag har ett livsprojekt att läsa en bok från varje land och helst av kvinnliga författare. Det har lett mig till bland andra feministen Grace Mera Molisa från Vanuatu som skriver fantastiska dikter om det tidigare koloniala förtrycket. Tyvärr fanns det bara några få översatta till engelska på nätet. Jag har också fått stifta bekantskap med poeten och feministen Lidija Dimkovska från Makedonien som blev så glad över att jag hittat hennes dikter att vi bestämde träff på Bokmässan i Göteborg. Idag kommer jag att ge er tips på fantastisk litteratur från tre världsdelar vi kanske inte så ofta läser ifrån, Afrika, Asien och Sydamerika.

Se fler tips på feministbiblioteket.se/kvinnor-i-världen eller feministbiblioteket.se/jorden-runt

Bild av böckerna En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie, Kvinna i Soweto av Ellen Kuzwayo och Kärlek x 21 av Ama Ata Aidoo (red)

Chimamanda Ngozi Adichie har jag tipsat om förut, men En halv gul sol förtjänas verkligen att lyftas fram. Den handlar om kriget i Biafra och vi får följa två överklassystrar som väljer att stanna i Nigeria istället för att fly till England som sina föräldrar. De upplever kriget på olika sätt.

Kvinna i Soweto är en självbiografisk bok om en svart kvinnas kamp för ett demokratiskt Sydafrika där hon har samma rättigheter som den vita befolkningen. Oerhört gripande!

Kärlek x21 är en samling kärleksnoveller från hela Afrika. Boken är utgiven på Tranans förlag, ett förlag som har som nisch att ge ut böcker från de delar av världen som vi inte så ofta läser ifrån. Missa inte dem, de gör en viktig insats!

Bild av böckerna Shanghai baby av Wei Hui, Slaornas lek av Zeina Abirached och Hönan som drömde om att flyga av Sun-Mi Hwang

Wei Huis bok Shanghai baby är kanske inte den bästa bok jag har läst, men den visar ett Kina så som vi kanske inte är vana att se det i litteraturen. Den utspelar sig i det nya Kina med sex, alkohol och droger. Intressant läsning utlovas!

Svalornas lek är en seriebok om kriget i Libanon. Den utspelar sig under några timmar i två syskons hall. De vet inte om deras föräldrar överlevt bombanfallet. Grannarna tar hand om dem. Gråtfest utlovas!

Sun-Mi Hwang kommer från Sydkorea och Hönan som drömde om att flyga utspelar sig på en bondgård, men känslorna är mänskliga. Hönan drömmer om att få föda ett barn. Ännu mer gråtfest utlovas, i alla fall om du som jag har haft svårt att få barn.

Ett bildkollage av böckerna The fat black woman’s poems av Grace Nichols, Sjtänans ögonblick av Clarice Lispector och Andarnas hus av Isabell Allende

Grace Nichols kommer från Guyana och hennes diktsamling The fat black woman’s poems är samhällskritisk poesi som både är antikolonial och feministisk. Guyana har varit en brittisk koloni och därför räknas inte landet till Latinamerika. Litteraturen där har mer gemensamt med den från de karibiska öarna och karibiskt rytm finner man i Nichols dikter.

Clarice Lispector är en av Brasiliens mest kända författare. Jag har tyvrr bara läst Stjärnans ögonblick, men den gillade jag mycket. Den handlar om en kvinna som är fast i ett förhållande med en man som inte är snäll mot henne. Boken är mycket speciellt skriven, som så många andra latinamerikanska böcker. En del har svårt för böcker därifrån just på grund av den för oss lite säregna stilen.

Andarnas hus av Isabell Allende är en riktig klassiker. Det är en stycka chilensk historia med feministiska glasögon. Allende skriver om storbonden som är på militärens sida när president Salvador Allende (Isabells farbror) störtas. Det handlar också om kvinna som viger sitt liv åt socialismen. Det är en oerhört bra bok och Allende ger till och med de onda en själ.

Mer tips på feministbiblioteket.se/kvinnor-i-varlden! Imorgon blir det böcker på lite andra teman. Ses då!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.