Kvinnoalfabetet – D

Slavenka DrakulicJag glömde helt bort kvinnoalfabetet i torsdags! Jag ska ska såklart inte missa en bokstav i alfabetet så här är mina svar på bokstaven D.

1. Vem är en favoritförfattare med för- eller efternamn på D?

Slavenka Drakulic! Jag har älskat hennes böcker i många många år. Hennes skönlitterära är något för deprimerande för min smak, men skildringarna från Balkan är fantastiska.

2. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på D som är en stor favorit och som du tycker fler borde upptäcka!

Jag skulle enkelt kunna svara Slavenka Drakulic igen, men om jag ska välja en annan så får det bli Assia Djebar. Hon var en mycket bra algerisk författare som kan beskriva situationen i sitt hemland på många olika vis.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på D som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Jag väljer en fiktiv person som jag återupptäckt. Det är mammans till huvudpersonen Rusty i Michelle Magorians Hemlängtan, Peggy Dickingson. Hon gör den resa som flera kvinnor gjorde under andra världskriget då de upptäckte friheten och sedan, när mannen kom tillbaka, inte klarade av att leva i ett äktenskap med snäva könsroller längre. Peggy får symbolisera alla verklighetens kvinnor som gjort samma sak.

4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på D har du ännu inte utforskat?

Jag som läser så mycket lyrik har pinsamt nog inte läst Emily Dickinson än. Det ska snart bli ändring på det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.