Kulturkollo: USA-val och (kvinnor med) makt

Hillary Clinton

#imwithher

Idag går amerikanerna till val. Blir Hillary Clinton landets första kvinnliga president, eller väljer de istället en rasistisk affärsman som vill bygga murar? Jag är mycket nervös för inatt även om det nu ser ut som att Clinton har ett visst försprång.

Kulturkollos utmaning den här veckan handlar om makt och om vi läst någon bok eller sett någon film om makt. Det har jag såklart. Eftersom Hillary Clintons första memoarer var så tråkiga att jag slutade läsa mitt i och jag dessutom är för nervös för att skriva om amerikanska valet, ger jag er tips på andra bra böcker om kvinnor med makt. Alla från olika delar av världen.

JärnfjärilChee Soon Juan är oppositionspolitiker i Singapore (och man) och han har skrivit en bok om den förut frihetsberövade Aung San Suu Kyi, Järnfjäril. Den är kort och bra och har getts ut på svenska av Silc förlag. Aung San Suu Kyis egna ord kan du läsa i Letters from Burma (finns tyvärr inte på svenska).

 

Kvinna i EgyptenKvinna i Egypten av Jehan Sadat är en bok om en kvinna som har makt över sin man. Anwar Sadat var president och diktator i Egypten och som reformerade landet och bland annat såg till att de slöt fred med Israel. Han mördades av islamister. Jehan Sadat menar i sin bok att hon utövat sin makt att se till att maken införde reformer för att förbättra för kvinnor.

Havanna realYoani Sánchez har egentligen ingen makt alls på Kuba eftersom landet är en diktatur och hon tillhör oppositionen, men uppenbarligen har hon makt över människor eftersom många tror på henne och följer hennes blogg. Hon jobbar för ett demokratiskt Kuba i princip hela sin vakna tid. Läs om hennes kamp i Havanna Real.

Må bästa kvinna vinna i USA och jag vill inte vakna upp till en mardröm imorgon. Jag kommer troligtvis inte sova i natt och det kommer inte enbart att bero på Selma.

2 kommentarer

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5413

    Kvinna i Egypten har jag läst.

  2. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5413

    Just nu är jag mållös, trodde inte den här utgången var möjlig…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.