Karlsson, Tove; Att föda som en man; 2008

Att föda som en manAtt föda som en man betyder att föda som en människa. Detta ska ses i förhållande till idag då vi föder som kvinnor. Det finns något mytiskt över kvinnor, graviditet och förlossningar, anser Tove Karlsson. Vi kvinnor bli inmatade med floskler om sakens naturlighet och helst skulle allt ske utan smärtlindring. Det finns mer smärtlindring att få, för så ser det ut i andra länder.

Boken tar upp många myter kring barnafödande. Två exempel är amning som är något man måste för att det är bäst för barnet och kejsarsnitt som ses som suspekt om man frivilligt väljer bort att föda naturligt. Tove Karlsson menar att det finns forskning som visar att amning inte alls är så fantastiskt bra som man säger och att kejsarsnitt inte är så farligt. Det finns forskning som visar båda sidor av saken (precis som jag tog upp i min artikel om biologism). Slutsatsen är att vi människor inte är skyldiga att göra något som våra kroppar är lämpade för. Dock förändras detta när vi kvinnor blir gravida. Tove Karlsson menar att även efter en graviditet så bör vi behandlas med respekt och vi måste själva få bestämma hur vi vill ha vår egen förlossning. Vi är alla olika och vill ha det på olika sätt och ska behandlas efter det också.

Jag tyckte att boken var otroligt intressant och det var bra att läsa den lite vid sidan av när jag höll på att läsa förlossningsböckerna vi fått från vår barnmorska (skrivna av Gudrun Abascal, chefsbarnmorska på BB Stockholm). Den ger lite andra perspektiv som är bra att ha med sig när alla andra vet bäst om vad du ska göra under din graviditet, vid förlossningen och med ditt nyfödda barn.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Nomad förlag, Intervju med Tove Karlsson i SvD från 2009, Artikel av Tove Karlsson i Expressen 2008, Artikel av Tove Karlsson i Kvällsposten 2008

10 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453
  • Pether14 augusti, 2011 kl. 12:39
  • Svara

  ”Ert nyfödda barn” om jag får be. Eller visst ja, du är ju feminist, då ska ju mannen inte ska någon del i föräldraskapet.

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453
   • Karl14 augusti, 2011 kl. 02:14
   • Svara

   hahaha, Hur tusan får du ihop att det är feminster som står för den åsikten? Snarare är det väl den groende normen i samhället att kvinnor Väljer att vara stay at home mums för att de är en livsstil de vill anamma, plus att de faktiskt inte ”har råd” att ha pappan hemma istället.

   1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453
    • Sandra14 augusti, 2011 kl. 02:17
    • Svara

    Pether: Män blir inte gravida, känner du dig utanför när den här recensionen inte är riktad till dig och därför drar till med ett feminister är manshatare-argument?

  2. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453

   Tack Sandra, jag kunde sagt det bättre själv. Självklart är barnet i min mage lika mycket min mans som mitt, men VI är inte gravida. JAG är gravid. Jag har mått illa i nio månader, jag kan numer inte längre sova på nätterna och jag är den som ska utstå flera dygn av outhärdlig smärta.

   Karl: Var hittar du åsikter om föräldraskapet i den här recensionen? Det har jag skrivit om på andra ställen och där är jag helt öppen med att vi ska dela föräldralenheten rakt av (trots löneskillnader) och jag ska då aldrig bli en hemmafru.

   1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453
    • Karl22 augusti, 2011 kl. 01:31
    • Svara

    Jag kommenterade inlägget ovan (Pether)!

 2. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453
  • karolinahilding14 augusti, 2011 kl. 05:13
  • Svara

  Tror inte jag någonsin kommer att bli ett fan av Tove Karlsson. Däremot kan jag bli väldigt provocerad av boken. Att vänta och föda barn omfattar så oerhört mycket mer än att hävda och kräva sin rätt till allt möjligt.

  /Karolina
  som är både barnmorska, barnaföderska och feminist

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453

   Jag kan förstå det. Jag höll inte med om allt i boken heller, men jag tyckte att det var en bra bok att läsa vid sidan av de andra. Alltid bra med olika perspektiv. Men jag ska vänta till efter förlossningen och se vad jag verkligen tycker om den svenska förlossningsvården. Jag vet ju att du är en vettig barnmorska med sunda idéer och de flesta jag har träffat på hittills under min graviditet har jag också fått förtroende för.

 3. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453
  • Karl22 augusti, 2011 kl. 01:30
  • Svara

  Jag kommenterade insändaren ovan (Pether)!

 4. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453
  • knyguziurkeG8 augusti, 2012 kl. 10:46
  • Svara

  Jag älskade den här boken och har stor respekt för Tove Karlsson som tog upp förlossningen ur det här perspektivet.
  Det var dags att ifrågasätta vårdens syns på den födande kvinnan, på smärtan och flera andra saker.
  Jag blev väldigt överraskad hur mycket av mödrarvården präglas av new age syn. Allting är naturligt, ”den kvinnligga urkraften” och det var så skönt att T.Karlsson pratade om det.
  Älskar när hon skriver ”Därför lyfts naturen, med alla sina obehagligheter och oförutsägbarheter, på ett elegant sätt fram som självändamål just i samband med barnafödandet” , älskar när hon pekar på att det finns synsätt att personen som väntar barn eller föder barn står närmare naturen.

  För mig intellektualiserade den här boken så många av mina känslor som jag hade i mötet med mödrarvården i Sverige,

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453

   Ja, boken har många kvaliteter.Jag har haft en mycket blandad erfarenhet av förlossningsvården. Många har varit bra och hjälpsamma och andra mer eller mindre krävt att jag ska ge efter för det heliga moderskapet. Karlssons bok är ett bra komplement till den litteratur man får när man ska föda.

   Jag vet feminister som vill lyfta fram kvinnokraften som något positivt, men själv födde jag med devisen så lite smärta som möjligt 🙂

 1. […] läste och recenserade Tove Karlssons Att föda som en man i somras och jag lovade att återkomma med mina egna reflektioner om hur man […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.