#kaffeochkulturvärlden: Danmark

Skagen i Danmark

Sista dagen på april och sista dagen att skriva om månadens land i #kaffeochkulturvärlden, Danmark. Jag hade ett gyllene tillfälle att leta fram något riktigt spännande från Danmark, kanske lyssna på en dansk ljudbok på danska igen eller se vad som kommit ut nyligen i Danmark. Jag gjorde inget av detta för att mitt nya jobb krävt mycket av mig och påsk och annat roligt kommit emellan. Dessutom har jag för första gången på länge en stor recensionsex-hög som jag både vill och borde läsa mig igenom.

Undanflykter, undanflykter. Men jag tog i alla fall en inte alltför pinsam genväg. Jag valde att lyssna på en dansk deckare på väg till jobbet, Pulver av Sara Blædel från 2004. Den imponerade inte särskilt på mig och kommer snart att falla i glömska helt. Det var ändå underhållning under några jobbresor samtidigt som jag fångat Pokémon.

Danmark är landet där en av mina favoritförfattare kommer ifrån, Lise Nørgaard. Jag läste både Sommargästerna och Volmer på gymnasiet och det är två böcker jag läst flera gånger, på både svenska och danska. Lise Nørgaard är kvinnan som skrivit manuset till världens bästa TV-serie – Matador.  Humorn från serien känns väl igen i hennes författarskap.

Jag tycker om att läsa på danska och jag har en önskan om att öka min förståelse för det talande språket. Jag förstår danska mer än många andra, i alla fall om jag för tro folk när de säger att de inte hänger med i paneldiskussioner eller intervjuer, men såklart kan det bli bättre. Jag lyssnade på en dansk ljudbok förra året och det gick över förväntan. Min tanke är att göra om det snart igen!

Jag kommer såklart att återvända till Danmark i mer organiserad form, bu var bara inte rätt tillfälle. Kanske är det också snart dags att laga smörrebröd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.