Bredvidläsning: Jugoslaviens undergång av Sanimir Resić

Jugoslaviens undergångFör flera år sedan läste jag Sanimir Resić bok om Jugoslaviens historia. Det var ett gediget historiskt verk som gav oss all nödvändig bakgrundsinformation till vad som hände sedan. Därför såg jag verkligen med spänning fram emot fortsättningen, Jugoslaviens undergång.

Jugoslaviens undergång : krigen, freden, framtiden 1991-2017 är utgiven på Historiska media och den kom ut tidigare i vår. Jag brukar normalt sett läsa böcker ganska snabbt, men denna var jag tvungen att ta långsamt och i små doser. Den var så faktaspäckad att den inte gick att sträckläsa.

Först går Resić igenom kriget, land för land. Sedan de efterföljande staterna, krigets efterspel och slutligen Balkanländerna i EU. Den första delen var den jag tyckte var mest intressant och det var för den jag valde att läsa boken. Den andra delen var mest skrämmande för mig eftersom jag slogs av hur lite jag har hängt med i utvecklingen på Balkan. Det var också skrämmande att läsa att det verkligen inte är på väg åt rätt håll. Islamistisk fundamentalism på framfart i Bosnien och extrem nationalism i Kroatien och Slovenien. Eventuellt väntar ett frostigt förhållande mellan Serbien och Montenegro, eftersom det sistnämnda gått med i Nato.

Det mest gripande är såklart att läsa om folkmordet i Srebrenica, men Resić sätter det i ett sammanhang och utan att förringa vad som hände ger han en förståelse för det serbiska folket och deras inställning. Kroaterna har också sysslat med etnisk resning och Resić konstaterar att de som velat rensa det mångfacetterade Balkan blev rikligt belönade i och med Dayton-freden.

Sanimir Resić är född i Kroatien, men jag tycker ändå att han lyckas hålla sig förhållandevis neutral i den här boken. Serbien står för många krigsbrott och det kan inte förnekas. Dock problematiserar författaren det faktum att serber dömts i Haag, medan andra från andra delar av regionen kommit lindrigare undan, trots blod på fingrarna. Sådant skapar såklart ingen vidare grannsämja.

Jag tyckte att det var en mycket bra bok om Jugoslaviens undergång. De motsvarade alla förväntningar jag hade och lite till. Rekommenderas till alla som är intresserad av krigen på Balkan och vad som hände sedan.

Läs mer: Adlibris, Bokus

 

2 kommentarer

 1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211
  • Ella4 juli, 2018 kl. 01:27
  • Svara

  Jag såg i en av lokaltidningarna att Feministiskt Initiativ F! verkar
  vara det svenska parti som har den mest ojämställda listorna på
  kandidater av alla partier. 76-100 % kvinnor.

  1. Deprecated: get_user_by_email har upphört sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') istället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5211

   Det känns inte som att detta har något alls med denna bloggpost att göra. Dessutom vet jag inte vad du vill ha sagt. Vill du diskutera FI med mig kan vi ta det på twitter eller någon annan lämplig kanal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.