Jag har läst något från varje land i Sydamerika

Sydamerika

Då kan jag pricka av ytterligare en världsdel i mitt projekt att läsa mig jorden runt, Sydamerika. Jag fortsätter såklart att läsa från hela världen, även från Sydamerika, men jag kan nu redovisa ett verk från varje sydamerikanskt land. Surinam var det land som fattades och för att blir riktigt, riktigt klar, läste jag några dikter av en poet från Franska Guyana på spårvagnen i morse.

Jag har tidigare redovisat ett verk från varje europeiskt land och näst på tur är förmodligen Nordamerika. Där saknar jag bara Grenada och St Kitts och Nevis. Inga lågt hängande frukter som ni förstår. Jag säger verk, för det handlar inte bara om hela böcker. Det är inte alltid möjligt att finna.

Uppdaterat: Jag har avlägsnat Dominica, Dominikanska republiken och Haiti från lsitan eftersom de länderna räknas till Nordamerika.

Sydamerikas länder och vad jag läst

Argentina: Jag fann Claudia Piñero i och med att jag leta böcker från länder jag inte tidigare läst från. Jag uppskattar henne mycket. Torsdagsänkorna nämner jag här som ett verk från Argentina.

Bolivia: Här är det ganska så skralt med författare om man inte förstår spanska. Jag hittade dock en fantastisk feminist, Adela Zamudio och läste dikter av henne översatta på nätet. To be born är man är så fantastisk att jag tycker att den borde vara med i en feministisk litteraturkanon.

Brasilien: Här har jag läst ganska mycket eftersom jag gjorde en brasiliansk utmaning i och med att bokmässan hade landet som tema 2014. Eftersom Clarice Lispector är född i Ukraina (men dock brasiliansk författare) nämner jag istället Vanessa Barbaras Salladsnätter.

Chile: Från Chile hade jag redan innan läst Isabel Allende och Andarnas hus och jag har läst mer från henne. Så mycket mer från Chile har det dock inte blivit, förutom såklart nobelpristagaren Gabriela Mistral.

Colombia: Jag har läst nobelpristagaren Gabriel García Márquez Krönika om ett förebådat dödsfall. För feministbiblioteket läste jag bland annat Mörkrets brud av Laura Restrepo.

Ecuador: Jag har inte hittat något från någon kvinnlig författare från Ecuador, men har läst novellen Min ängel, min älskade av Javier Vásconez

Franska Guyana: Egentligen behövde jag inte läsa något härifrån, men eftersom jag ska brodera alla länder jag läst från på en karta, kändes det konstigt att Franska Guyana skulle få representeras av Simone de Beauvoir. Således läste jag dikter jag fann på nätet av Léon-Gontran Dama.

Guyana: Härifrån har jag läst underbara dikter av Grace Nichols i The fat black woman’s poems.

Paraguay: Inte ett helt lätt land att hitta översatt litteratur härifrån. Jag läste novellen Klocksamlingen av Renée Ferrer.

Peru: Jag har läst nobelpristagaren Mario Vargas Llosas Bockfesten och för Feministbiblioteket novellen Jägaren av Pilar Dughi.

Surinam: Jag läste precis ur The coast of sugar av Cynthia McLeod och det var nog det som fanns tillgängligt på engelska från Surinam.

Uruguay: Här var det inte heller lätt, i alla fall inte om man vill läsa kvinnliga författare. Jag läste dikter av feministen Delmira Agustini.

Venezuela: Det var förvånansvärt svårt at hitta något från Venezuela och efter att ha läst dikter av den twittrande författaren Natasha Tiniacos, som ju är lite skralt för en sån här utmaning, läste jag novellen Man kan inte leva av luft allena av Laura Antillano.

Natasha Tiniacos gillar mitt inlägg

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453

  Grattis! Jag hade glömt bort dem, men jag har också läst några av de här böckerna så Sydamerika är bevisligen inte en så vit fläck på läskartan för mig som jag trott vilket gör mig lite nöjd 😉

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453
   • Hanna22 januari, 2018 kl. 12:58
    Författare
   • Svara

   Nej, Allende och Marquez brukar ju de flesta iaf veta vilka de är 🙂 Men trots att jag läst dem innan var det stora luckor här när jag började.

 2. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453

  en rejäl geografilektion!

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453
   • Hanna22 januari, 2018 kl. 12:59
    Författare
   • Svara

   Ja! Det är ett fantastiskt sätt att lära sig mer om andra länder.

 3. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453
  • Katarina22 januari, 2018 kl. 10:08
  • Svara

  Spännande! Jag blev nyfiken och började leta författare från Grenada och Saint Kitts & Nevis. Grenadianska författare hittade jag några stycken både manliga och kvinnliga, men från SK&N bara en, manlig. Det ska bli kul att se vad du läser!

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5453
   • Hanna22 januari, 2018 kl. 01:00
    Författare
   • Svara

   Jag har två kandidater redan, en i hyllan (Grenada, kvinnlig författare) och på bibblan (St Kitts och Nevis, förmodligen samma man du hittade). Så det kan hända att jag fixar Nordamerika redan i februari!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.