Jag har läst något från varje land i Oceanien

Oceanien

Ja, ni har redan sett mig skylta med det. Jag har läst något från varje land i Oceanien. Eftersom just den världsdelen består av många små länder, där mycket lite litteratur finns att tillgå, har det blivit ganska knapphändigt på sina ställen. Men enligt mina egna regler för denna världsomläsning är allt godkänt och den som vet någon roman från Nauru som jag mot förmoda har missat får mer än gärna påpeka det!

Om ni undrar över att jag läst dikter ur någon bok och inte hela boken beror det på att boken inte går att få tag på och jag har antingen kunnat läsa delar av de på Google Books eller hittat utdrag på nätet. Boken kan också varit orimligt dyr. Visst är detta ett kul nördinttresse, men att betala 200-300 kronor för varje liten diktsamling på max 100 sidor tycker till och med jag är too much. Svenska bibliotek har sällan diktsamlingar från Vanuatu eller Tuvalu i sina samlingar.

En stor källa till texter är antologin Lali av Albert Wendt (red), som själv är från Samoa.

Oceaniens länder och vad jag läst

Australien: Här har jag läst ganska mycket från nobelpristagaren Patrick Whites Livets träd till Liane Moratyis Stora små lögner.

Fiji: Jag har läst flera noveller av olika författare och Mary Rokonadravus Famished Eels var nog den bästa av dem. Hon har varit publicerade i Granta.

Kiribati: Jag hittade lyrik på nätet av Jane Resture, men kände nästan att det var väl amatörmässigt för att räknas. Jag har efter det läst lyrik av Ueantabo Fakaofo ur antologin Lali.

Marshallöarna: Jag läste Giff Johnssons biografi över hans fru Darlene Keju-Johnsson och eftersom boken innehåller många texter av Darlene så räknade jag den som representant för landet. Nu har jag även läst och lyssnat på lyrik av Kathy Jetñil-Kijiner.

Mikronesiska federationen: Det fanns en diktsamling tillgänglig på engelska, Emelihter Kihlengs My urhos.

Nauru: Här fanns verkligen inte mycket att välja på. Dikten A beautiful prayer av Joanne Gobure får representera landet.

Nya Zeeland: Förutom Nya Zeelands kända novellförfattare Katherine Mansfield har jag läst en annan stor nyzeeländsk författare nämligen Janet Frame. Ugglor gråter får representera landet.

Palau: Detta var också ett extremt svårt land att läsa från. Jag läste dikter ur The Palauan Perspectives av Hermana Ramarui.

Papua Nya Guinea: Jag har läst novellen A portrait of the odd man out av Russel Soaba från antologin Lali.

Salomonöarna: Jag läste lyrik av Celo Kulagoe från antologin Lali.

Samoa: Samoa har en stor romanförfattare som finns tillgänglig med flera verk på engelska. Jag läste Freelove av Sia Figiel.

Tonga: Jag fann en poet hyfsat tillgänglig. Jag har läst dikter ur Songs of love av Konai Helu Thaman på Google books.

Tuvalu: Här fick jag skarva lite. Selina Tusitala Marsh har tuvaluanskt påbrå. Men eftersom hon representerat landet på internationella popfestivaler så räknar jag lyrik av henne. Jag läste dikter ur Fast Talking PI.

Vanuatu: Feministen och poeten Grace Mera Molisa finns tyvärr inte att få tag på till något rimligt pris, men på Google Books läste jag nästan hela Black Stone.

2 kommentarer

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5413

  Imponerande! Jag får erkänna att jag aldrig ens hört talas om vissa av länderna…

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5413
   • Hanna10 augusti, 2018 kl. 10:50
    Författare
   • Svara

   Nej, det är du nog inte ensam om 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.