Jag har läst alla nobelpristagare sedan 1920

Nobelpeng

Nu börjar ni väl tycka att jag är tjatig. Jag har läst alla nobelpristagare sedan 1920 och jag kan snart avsluta det här projektet. 20-talet var ett intressant decennium med giganter som Sigrid Undset, Thomas Mann,  George Bernard Shaw och Knut Hamsun. Anmärkningsvärt är också att två kvinnor fick det så kort tid efter varandra. Det skulle inte komma att hända förrän på 90-talet igen.

1929 Thomas Mann, Tyskland: Jag har inte läst Buddenbrooks, men den står i min hylla redo att läsas när jag känner mig redo. Jag har dock läst Thomas Mann på tyska. Kortromanen Tonio Kröger ingick i tyska B på Göteborgs universitet 2000. Minns inte så mycket av den nu i efterhand, men jag vet att jag tyckte om den.

1928 Sigrid Undset, Norge: Jag har läst Undsets stora medeltidssvit Kristin Lavransdotter. Jag tyckte den var ganska tradig och roligare att ha läst än att läsa. Jag tyckte ungefär samma sak om romanen Jenny. Tyvärr var Undset ingen feminist och hennes romaner kanske genomsyras av kvinnlig frigörelse, men hon låter också för utsvävande kvinnor få sitt straff (dvs att de dör).

1927 Henri Bergson, Frankrike: Jag har generellt sett inte varit jättesugen på att läsa filosofer och därför valde jag ett lagom långt verk av Bergson. Dreams hittade jag för en billig penning på Kindle, så det fick bli den. Det handlar om drömmar och så mycket mer finns väl inte att säga om den.

1926 Grazia Deledda, Italien: Jag har läst Murgrönan och mitt omdöme var att det var det tråkigaste jag har läst på länge. Bokcirklade om boken och det var ingen som tyckte om den. Jag har även läst någon novell av henne också, men jag gissar att den var i samma andra då jag inte ens bemödat mig att recensera den.

1925 George Bernard Shaw, Storbritannien:  Jag har sett My Fair Lady på Volksoper i Wien (den bygger på pjäsen Pygmalion) . Jag läste pjäsen Major Barbara som jag till en början tolkade som en feministisk pjäs eftersom det var en del om kvinnomisshandel samt växlade mellan patriarkat och matriarkat. Jag tappade bort mig mer än en gång och kan inte riktigt avgöra pjäsens feministiska kvaliteter även om jag vet att författaren var engagerad i jämställdhetsfrågor. Jag har bestämt att undersöka den feministiska saken vidare och läsa någon av Shaws politiska skrifter.

1924 Wladyslaw Reymont, Polen: Jag fann novellen A Polish scene i boken 67 tales from Poland och den var just vad det utgav sig för att vara,  en scen ur några polackers liv på en pub. Novellen innehåll även en antisemitisk beskrivning av en jude. Inte min kopp te och är glad att jag bara läste en novell av Reymont.

1923 William Butler Yeats, Irland: Poesi som jag läste på originalspråk engelska. Det var inte helt oangenämt och jag kunde hitta en och annan favoritstrof. Men överlag var det inte något som kommer att fastna och stanna kvar länge.

1922 Jacinto Benavente, Spanien: Mors rival var ett intressant teaterstycke Jag vet att han skrivit satiriska texter, men vet inte om detta var satir. Det verkade trots allt inte så. En kvinnas fästman blir dödad och hennes mor upptäcker att hon i själva verket älskar sin styvfar. Jag tyckte inte direkt om det.

1921 Anatole France, Frankrike: Min väns bok är en fin barndomsskildring från Paris. Det var fragmentariska bilder från ett liv och det var många skildringar från den franska huvudstaden. Jag kan väl inte säga att jag tyckte mycket om det, men det var långt ifrån det tråkigaste jag läst i den här utmaningen.

1920 Knut Hamsun, Norge: Boken Pan ingick i en kurs i norsk litteratur som jag läste 1996. Jag minns inte så mycket om handlingen, men har givetvis analyserat den sönder och samman. Tror inte att jag tyckte så mycket om den.

Det var 20-talet. Nu går jag vidare till 10-talet. Mycket är redan läst och det är faktiskt inte så många nobelpristagare kvar nu, sex kvar för att vara exakt. Jag har också bestämt mig för vem som ska bli den sista. Det var inte helt självklart eftersom jag redan läst den första pristagaren Sully Prudhomme. Henryk Sienkiewicz verk Quo Vadis? köpte jag på Landsorts sommarfestloppis för många år sedan i syfte att läsa i den här utmaningen. Jag tänkte därför klämma den i midsommar och låta den slutföra det här projektet.

Här är de andra nobelpristagarna jag läst:

2000-2010

1990-1999

1980-1989

1970-1979

1960-1969

1959-1950

1949-1940

1939-1930

5 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5413

  jag har läst många men inte räknat

 2. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5413

  Shaw och Yeats tycker jag mycket om ❤️

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5413

   Shaw och jag hade ingen bra första dejt, men jag ska ge honom fler chanser 🙂

 3. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5413
  • Katarina3 april, 2019 kl. 10:22
  • Svara

  Jag tycker inte alls att det är tjatigt utan tvärtom spännande att höra dina åsikter om dem alla!

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5413

   Vad roligt att höra! Jag kan lova att det kommer ett inlägg på nobeldagen i år med sammanfattning om alla och omdömen om samtliga. Det kommer att bli flera inlägg om nobelpristagarna den veckan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.