Ingrid Carlberg och Steve Sem-Sandberg nya i Svenska Akademien

Svenska Akademien

Idag vill jag gratulera Ingrid Carlberg och Steve Sem-Sandberg för nya platser i Svenska Akademien. Sakta med säkert fylls platserna i Akademien med nya personer och det känns som att det kan bli bra det här, på lite sikt. Jag har varken läst Ingrid Carlberg eller Steve Sem-Sandberg, men har en roman i hyllan av Sem-Sandberg som handlar om Ulrike Meinhof. Den måste ha inhandlats under en annan besatthetsvåg. Jag läste den aldrig då, men det kanske är dags för det nu.

Ingrid Carlberg är mest känd för sin biografi över Raul Wallenberg. Hon fick Augustpriset för ”Det står ett rum här och väntar på dig …”: berättelsen om Raoul Wallenberg 2012. Enligt Wikipedia har hon undersökande och berättande reportage som specialitet. Hon efterträder Göran Malmqvist på stol 5

Steve Sem-Sandberg är mest känd för sin bok De fattiga i Łódź och, enligt Wikipedia, även Therese, som är den boken jag har och som handlar om Ulrike Meinhof. Therese från 1996 hänger löst hop med två andra romaner, Allt förgängligt är bara en bild (1999) och Ravensbrück (2003). Sem-Sandberg har fått Augustpriset och andra framstående priser. Han efterträder Kristina Lugn på plats 14.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.