I ❤ Lego!

Jag har tidigare skrivit om Lego och att allt var bättre förr. Nu måste jag örfila upp mitt forna jag, för det var dumt och fördomsfullt skrivet. Visst, marknadsföringen var bättre förr, se bara denna fantastiska lilla tjej:

Lego-annons från 1981

Och det var sant att Firends-legot marknadsfördes, och fortfarande marknadsförs som tjejlego. Det är såklart jättedumt och en trist utveckling. Men nu med lite mer erfarenhet av modernt lego måste jag säga att min slutsats blir något annorlunda. För 4-6-åringar är utbudet bland legosatser inte enormt. Hugo har fått Star Wars, Ninjago, superhjältar och Lego City. Det sistnämnda med brandstationer och husvagnar. Går man upp lite i ålder finns lite mer och roliga byggsatser, som en femåring med lite hjälp från en vuxen eller själv om hen är duktig, klarar av. Här har Hugo fått Elsas isslott (från Frost) och det beryktade Friends.

Jag vet inte om det är jag eller Lego eller om det är en kombination, men Hugos julklapps-Friends var en riktig lyckträff. Jag vet att jag hade älskat detta Lego själv som barn. En kritik mot tjejlegot Friends var att det inte bara vara i rosa och lila, utan även inte var så mycket att bygga. Det var Star Wars för nördiga pojkbarn och de byggsatserna var komplicerade och mycket att bygga, medan Friends var färdiga hus och saker. Jag vet inte om det stämmer eller har stämt, men kan säga att det stämde i alla fall inte nu.

Hugo med sitt Friends-lego

Här är Hugo med sitt färdigbyggda hus i tre våningar. Det var sju påsar och sex olika byggsatser. Ur jämställdhetsperspektiv var det mycket väl godkänt. Tre “gubbar”, två tjejer och en kille. I andra satser brukar det bara vara en tjej bland olika många killar. Det är otroligt detaljerat med mycket att bygga. Visst går allt i rosa och lila men, so what? Det är också färger.

Hugo med sitt Friends-lego

Huset har många detaljer. Ett fullt utrustat kök med diskmaskin, mixer och till och med fat med muffins. Här finns också läppstift, hårborste och tvål. Tjejigt javisst, men jag ser ingen som helst anledning att se ner på intressen som tjejer ofta har. Dessutom är det ju inte det tjejiga som är fel, utan att vi bestämmer att det är bara för det ena könet. Detta Lego är på inget sätt förminskande för det kvinnliga könet, utan snarare att möta ett annat intresse på ett lika avancerat sätt. Jag hade älskat det som barn, inte för att jag ville ha läppstiftlego, utan för att ett trevåningshus i lila skulle vara rena drömmen. Hugo älskade det också. Svårt att säga om det funkar för alla femåriga killar, men det funkar i alla fall för min aningslösa pojke. Måste också tillägga att Frost, som alla BARN verkar vara besatta av, funkar fint som Lego. Det är också i pastellfärger, men vackert och roligt enligt mitt barn.

När huset stått tillräckligt länge slängs det ner i en låda bland allt annat lego och då tar min son fram kreativiteten och bygger roliga kreationer, precis som tjejen överst i inlägget. Jag själv var aldrig road av det som barn, jag ville bara bygga efter ritningar. Vi är alla olika.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.