Grattis till Nobelpriset, Louise Glück!

Louise Glück

Louise Glück.

Louise Glück tilldelades 2020 års Nobelpris i litteratur. Jag har hört hennes namn, men kan inte säga att jag visste något om henne på förhand. Ska man bli överraskad av en nobelpristagare så är det ju roligt om det är en spännande kvinnlig författare!

Motiveringen löd: ”för hennes omisskännliga poetiska röst, som med sträng skönhet gör den enskilda människans existens universell”

Louise Glück skriver poesi och ska enligt andras utsago vara vardaglig, men samtidigt djup. Hon ska vara lättillgänglig, men ganska svart. Det låter spännande och jag har redan ställt mig i kö för böckerna på svenska som ska ges ut på nytt så snabbt som bara går.

Extra roligt är det varje år något litet förlag får en nobelpristagare. I år blev det Rámus, som har gett ut många fina böcker, bland annat en av mina stora favoriter, tjeckiska Petra Hůlova. Nu ska jag läsa Glück och hoppas få en ny favorit.

Louise Glück

Louise Glück, som hon såg ut året då jag föddes, 1977.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.