Grattis Stina Wirsén – mina barns stora favorit

Stina Wirsén tecknar feminister

Idag fyller barnboksförfattaren och illustratören Stina Wirsén år. Det var förvisso ett år sedan hon fyllde jämt, men jag tar tillfället i akt och hyllar en av Sveriges mest lysande barnboksstjärna. Hos oss är vi nu inne på varv två med berättelserna om Nalle, Kanin, Nallegrisen och de andra. Vi har dessutom gått in på de nya med den nya generationen med lilla Hund, Gnis och Knatt.

Stina Wirsén tecknar med mycket känsla och det kan inte vara en slump att det är hon som står för de fina känsloillustrationerna som bland andra min dotters förskola använder sig av. Där är det Liten som får demonstrera olika känslor. Liten finns med i den hemska, men ack så viktiga, bok om barn som far illa i hemmet.

Liten

Längst överst i inlägget ser ni hennes fantastiska teckningar av två av samtidens bästa författare, Sofi Oksanen och Chimamanda Ngozi Adichie. De hängde på en utställning utanför bokmässan 2018. Där fanns fler bilder av kända författare och feminister.

Åter till Vem-böckerna som är/var mina barns favoriter (var, för att stora nu är snart åtta år och läser annat). Jag tycker att de nya böcker är fantastiskt bra och hon har lyckats bra med att föra vidare historien till en ny generation. Mest av all ser jag fram emot att läsa Vem finns? om barn som inte blir. Den ska jag införskaffa till dottern snart. Några favoriter som vi har läst:

Vem är var? – Vi får lära känna alla barnens familjer.

Vems syskon? – Alla föräldrar kan inte få barn själva.

Vem sover inte? – Nalles föräldrar passar på att göra vuxensaker när Kanin sover över.

Vem bestämmer? – Man får inte kasta fil på sin mamma.

Vem är ensam? – Man kan leka själv.

Vem stör? – Efter ett tag är det ok att pappa har en ny tjej.

Vem är stor? – Ett måste för den vuxna som läst alla tidiga Vem-böcker för sina barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.