Hallå där: Genusredaktörerna om Queerlequin

Genusredaktörerna på Bokmässan 2018

På bokmässan i år träffade jag Genusredaktörerna på mässgolvet. Jag hade inte hört talas om dem innan, men tyckte att det var ett fantastiskt litet förlag som jag ville veta mer om. Jag fick med mig några böcker och jag har läst en, En gyllene triangel av Noam Frick. Genusredaktörerna ger ut lättläst romance, en slags Harlequin, med normbrytande karaktärer. Det är erotik och romantik, men personerna är inte den sedvanliga mannen och kvinnan, utan kan vara lite allt möjligt annat från homosexuella relationer till trekanter.

Nu är det tyvärr så att romance inte alls är min genre, så jag kommer nog inte att sluka varenda bok som förlaget gett ut. Jag blev exempelvis galen på Simona Arnstedt som räknas som romancedrottning. Men jag vet att många gillar det och jag vill ge förlaget uppmärksamhet här eftersom de jobbar lite i samma anda som jag med den här bloggen. Sedan tycker jag att det är coolt att skriva Harlequinböcker som bryter mot normen. Queerlequin kallar de sina böcker.

Jag har pratat med Frida Öst som är utvecklare och redaktör på Genusredaktörerna.

Hur kom idén till förlaget?

Genusredaktörerna började faktiskt som en frilansprojekt där vi erbjöd normkritiska texttjänster till författare, organisationer och företag. Sedan kom vi i kontakt med författarna till de tre första böckerna i Queerlequin-serien som sökte efter någon som ville jobba vidare med serien. Vi fastnade direkt för konceptet med lättillgänglig och queer romance och har nu gett ut 18 Queerlequins. Vi som jobbar med serien drivs av ett gemensamt intresse för att bredda och förändra de stereotypa kärleksberättelser som i vanliga fall når oss.

Vilken målgrupp vänder ni er till?

Detta låter kanske klyschigt, men vi ger ut böcker som vi själva hade velat läsa. Vi vänder oss till alla som uppskattar lättsmält litteratur med mycket romantik, erotik, spänning och humor. Men också till alla som tröttnat på stereotypa bilder om hur till exempel kön, sexualitet, relationer och kroppen ska se ut. Till den som tröttnat på hur snäv och även skadlig normen som vi matas med från populärkultur faktiskt är. Till den som längtar efter lyckliga slut för queera karaktärer.

Hur har mottagandet varit?

Inom queera kretsar har vi fått ett varmt mottagande. Vi har bland annat fått många värmande kommentarer från personer som önskar att dessa böcker fanns i deras närhet när de växte upp. På Bokmässan var det också många lärare och bibliotekarier som påpekade att denna typ av litteratur var svår att få tag i. Det är så klart något vi vill ändra på! Tyvärr är det som litet förlag svårt att nå ut till de stora massorna, så vi jobbar fortfarande på att Queerlequins ska få en naturlig plats bredvid Harlequins i mataffären.

Har ni någon uppfattning om ifall de som normalt sett läser Harlequin uppskattar era böcker?

Vi har uppfattningen att de som gillar romance också gillar våra böcker och att det finns många läsare inom denna genren som längtar efter ett nytt perspektiv på kärleken och erotiken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.