Gästrecension av Jenny Insulán: Collins, Suzanne; Hungerspelstriologin: Hungerspelen, Fatta eld, Revolt; 2008-2010

Jenny InsulánJenny Insulán brukade tidigare debattera feminism på nätet med andra brudar. Nu läser hon till präst och recenserar gärna feministiska böcker. Debatterar feminism gör hon fortfarande.

 

 

HungerspelenTrilogin utspelas i en framtid då Nordamerika fallit och en stat vid namn Panem vuxit upp ur dess aska. Panem består av tolv distrikt där invånarna lever i fattigdom och en huvudstad där invånarna lever i lyx och överflöd. Huvudkaraktären är Katniss Everdeen som har, som så många andra, förlorat sin far och hon försörjer sin mor och lillasyster Primrose på tjuvjakt. Varje år anordnas Hungerspelen. Från varje distrikt väljs en pojke och en flicka mellan 12 och 18 år ut att delta. En ny arena byggs upp inför varje hungerspel och ingen vet vad de har att vänta. 24 ungdomar skickas in, bara en kommer ut levande. Allt direktsänds. Katniss har tagit på sig ansvaret att skydda sin syster mot allt hemskt, men från hungerspelen kan hon inte skydda henne. När Primrose namn är det som dras vid lottningen väljer Katniss att ta hennes plats i årets hungerspel.

I Collins romaner är det lika självklart att kvinnor är soldater, läkare och presidenter som att män är frisörer och stylister. Samkönade relationer nämns i en bisats utan vidare åthävor, män visar känslor och kvinnor kämpar för det de tror på. Det klassiska triangeldramat kan å ena sidan göra mig lite trött men visar å andra sidan på hur svårt det kan vara att känna igen riktig kärlek och att våga släppa någon inpå livet.

Suzanne Collins använder en fiktiv berättelse för att ta belysa olika företeelser i vår samtid som t ex medias roll i samhället och dess inflytande på våra liv, vad människor är kapabla till när livet, deras eget eller tillhörande någon de älskar, står på spel, om att bli tvungen att axla en ansvarstyngd roll i tidiga år och om att bli bestulen på allt och alla man älskar. Men det handlar också om att resa sig ur askan och förödelsen och slå tillbaka, kämpa för det man tror på. Och att livet oftast inte handlar om att välja mellan gott och ont utan mellan två mer eller mindre dåliga alternativ.

Första delen i hungerspelstrilogin har premiär på bio i mars och det är Suzanne Collins själv som skrivit filmmanuset.

Läs mer: Adlibris Hungerspelen, Fatta eld, Revolt; Bokus Hungerspelen, Fatta eld, Revolt

2 kommentarer

1 ping

  1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5413

    Åh! Kul recension! Läser första delen just nu eftersom dels min systerdotter (15) rekommenderat den och dels för att jag tror jag ska ha den som lärobok i engelska nästa läsår (gymnasieettor).

    1. Deprecated: Funktionen get_user_by_email är föråldrad sedan version 3.3.0! Använd get_user_by('email') i stället. in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 5413

      Jag tror bestämt att jag också måste läsa dem!

  1. […] fire av Suzanne Collins: Andra delen i Hungerspelstrilogin.- Jag har läst första delen och tyckte att den var ok, men inte mer. Detta är fuskisen i det […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.