Recension: Gatu, Anja; Gå på mål Marta; 2017

Gå på mål MartaGå på mål Marta av Anja Gatu är en bok som bygger på Marta Vieira da Silvas barndom (Olika förlag). Jag har tidigare skrivit mycket om Olika förlags fotbollsböcker. De fortsätter att ge ut dem, men jag har lite tröttnat på dem nu eftersom de är likadana och det har kommit ut så många. Detta är ju för att jag är 40 år och inte är böckernas målgrupp. I den åldern spelade ju inte upprepning så stor roll. Hur som helst är denna bok om Marta lite annorlunda och vänder sig till en något äldre publik.

Marta börjar spela fotboll i en fattig del av Brasilien. Martas mamma har inte råd att låta henne gå i skola så hon passar på att hjälpa hembiträden med att frakta hem sina varor från marknaden för att få ihop lite pengar till hushållet. En dag får Martas storasyster en anställning och det betyder en mun mindre att mätta och Marta får börja skolan. Där vänder allt och hon blir upptäckt som fotbollsspelare.

Det var en mycket spännande bok om en barndom i Brasilien på 90-talet. Jag kan inte låta bli att undra hur mycket av det som är sant och var som är påhittat. De andra böckerna är ju ganska tillrättalagda med personer av olika nationalitet och folk med funktionshinder. Något som jag givetvis inte har något emot, men när det handlar om en uppväxt i Brasilien så är jag mer intresserad av att veta hur det verkligen var. Gå på mål Marta var inte som de andra och kanske därmed mer lik verkligheten, men jag vet inte. Det väcker min nyfikenhet!

Det är en bok för 9-12-åringar och inte för mig och jag tror att den passar mycket bra i den målgruppen. Det är både viktigt och förhoppningsvis spännande att läsa om barn i andra länder. Boken osar underbart av Brasilien och kärlek till fotbollen. Det märks att författaren är väl insatt i sporen och själv älskar den. Jag antar att det kommer en uppföljning, med tanke på det öppna slutet och den ser jag fram emot!

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.