Fredagsresan: New York City

Frihetsgudinnan i New York

Ta Statten Island-färjan fram och tillbaka för att se Frihetsgudinnan är ett självklart New York-nöje!

Veckans fredagsresa går till en av mina absoluta favoritstäder. En stad som jag ständigt längtar efter att få återse – New York. Det var otroligt häftigt att se den staden jag dittills bara hade drömt om att besöka när jag var där första gången 2007. Andra gången 2008 kändes det som om jag redan visste allt om staden (vilket jag såklart inte gjorde). Första gången försökte jag se allt. Andra gången gick jag bara omkring. Första gången var jag där med min man och andra gången mer eller mindre ensam.

New York är nu epicentrum för coronapandemin i USA. Delstaten New York är värst drabbad i hela landet. Jag vill därför extra mycket hylla New York som den fantastiska stad den är. Jag hoppas verkligen att allt snart kommer att återgå till det normala och att jag återigen seriöst kan kolla vad en biljett till New York kostar och kalkylera om familjen har råd att åka dit.

New York är verkligen den drömstad som den utger sig för att vara och det finns så otroligt mycket att se där. Trots att jag varit där två gånger har jag mycket kvar att se. Jag har inte varit på Ellis Island, inne i Frihetsgudinnan, på Guggenheimmuseet, på hockey i Madison Square Garden eller sett New York i sommarskrud. Allt det har jag kvar, och mycket mer förstås.

New York i bilder

Jag visar några bilder från resorna. Nerifrån och upp. På Manhattan alltså. Ett sätt att se New York på är att ta det område för område. Första resan var fem dagar och vi delade upp staden i områden. I varje område skrev vi upp vad vi vill se. Det vi hann, det hann vi. Det vi inte hann, får vi ta en annan gång. En liten trist grej var att dagen vi skulle ägna åt att strosa i SoHo och Tribeca snöade det blasksnö i sidled. Så kan det gå. Andra gången jag var i New York var jag där på studieresa ensam. Resans huvudmål var Washington där maken också befann sig på studieresa. Men i New York var jag alltså ensam, men träffade en kompis som bodde där på kvällarna.

Wall Street i New York

Jag mitt på Wall Street. Det var coola kvarter längst ner på Manhattan, men det ska tydligen vara helt ödsligt här efter att folk går hem från sina jobb.

East Village i New York

Här är maken på en promenad i East Village, ett riktigt mysigt område med måna fina caféer.

Flatiron Buildning i New York

Av alla vackra byggnader i New York är nig Flatiron Buildning min favorit. Jag vet inte riktigt varför, men det är något med den här strykjärnsformen som tilltalar mig. Från en sida ett helt vanligt hus och från en annan sida ser den ut som ovan.

Midtown i New York

En klassisk New York-bild från någonstans i Midtown där vårt hotell låg 2007. Om jag inte minns fel ligger Little Korea ni närheten.

Julpynt på Macys i New York

En bild från Macys julavdelning 2007 (vi var där runt Lucia eftersom maken fyllde 30 då). Det går ju inte annat än att älska den här typen av överdådighet när det kommer till julpynt.

Times Square i New York

Egentligen är Times Square en av New Yorks mest överskattade platser. Så mycket folk (var det då, nu är det väl tomt), mycket trafik och egentligen ingenting mer än neonskyltar. Ungefär som Picadilly Cirkus i London. Men man ska ju ha varit där och sett det. Det har jag nu, så nu räcker det.

Guggenheimmuseet i New York

Även om Flatiron Building är min favoritbyggnad i New York så är nog ändå Guggenheimmusset den vackraste. Den var under ombyggnad när vi var där 2007 och 2008 åkte jag dit enbart för att ta ett foto. Båda gångerna prioriterades ett besök av utställningarna ner. Andra konstmuseum fick gå före, så museishoppen fick räcka första gången och fasaden var nog andra gången.

Central Park i New York

Andra gången i New York var det fortfarande ganska varm höst, till skillnad från första gången då det var höst/vinter. Det här är allra högst upp i Central Park, på väg mot den ofärdiga gigantiska kyrkan St. John the Divine. Jag promenerade till kyrkan och jag var vid Columbia University. Jag drömde lite om att få plugga där, men den drömmen brukar jag komma över när jag tänker på hur mycket pengar man har som student.

Harlem i New York

Jag och min kompis begav oss till Harlem. I min guidebok stod det att man bör undvika det om man är ensam. Det var en kraftigt överdriven försiktighetsåtgärd, i alla fall om man åkte till centrala Harlem. Där fanns både Starbucks och HM och var tämligen ordinärt. Denna vackra mosaikvägg var ett fint inslag. På Starbucks träffade vi en svensk kille som undrade om vi också bodde i Harlem.

Kultur i New York

Det finns ju hur mycket som helt att se och göra i New York. Jag har varit på otaliga konstmuseum, på biblioteket, tittat på arkitekturen och mycket mer. Det som är det svåraste är att begränsa sig. Det går inte att gå på alla museum om du inte har typ ett halvår på dig. På en semester som är max en vecka får man sålla.

Dalís rinnande klockor är utlånad

MoMa var ett fantastiskt museum och uppfyllde alla förväntningar utom ett. Salvador Dalís rinnande klockor var utlånad. Såhär ledsen var jag för det. Vi besökte även Metropolitian och jag har varit på Whitney Museum of American Art. Vi satsade mest på konstmuseum i New York och såg annat när vi var i Washington.

När det kommer till litteratur att läsa nu när man bara kan drömma sig till New York så har jag läst förvånansvärt få. En del julböcker utspelar sig där, men en bok jag vill lyfta fram är semideckaren Den bästa mamman av Aimee Molloy som innehåller både mammaledighet och fina New Yorkmiljöer. Och ett mysterium!

Unorthodox är en serie på allas läppar just nu, men om du tycker att delen i Berlin var överdriven och konstlad kan du läsa boken istället. Där får du en inblick i hur livet i Brooklyn kan vara för en ultraortodox judinna.

Vill man ha lite annorlunda om New York kan man läsa Ljudmila Ulitskajas En munter begravning om en rysk gemenskap och en som dör.

Mexikanskfödda Valeria Luiselli har också skrivit en New York-roman, De tyngdlösa.

En favorit jag har är Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt som utspelar sig i New York och i en förstad på 80-talet. Den handlar om aids-epidemin.

Vilken är din favoritbok som utspelar sig i New York?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.