Recension: Beukes, Lauren; Flickor som skimrar; 2013

Flickor som skimrarNär jag gör en utmaning att läsa böcker från olika länder, hittar jag ofta böcker som jag aldrig skulle läst annars. Lauren Beukes kommer från Sydafrika och Flickor som skimrar är hennes enda bok som finns på svenska. Jag skulle inte läst den helt utan sammanhang. Nu vill jag stifta bekantskap med den sydafrikanska litteraturen och då var boken och författaren ett självklart val. Tyvärr utspelar sig Flickor som skimrar i USA, men det är författarens ursprung som är det viktigaste för mig.

Harper Curtis är seriemördare i Chicago och har den speciella egenheten att han kan resa i tiden. Alltså klaras morden aldrig upp. Han söker upp unga kvinnor och besöker dem flera gånger under deras liv innan han dödar dem och slaktar dem. Kirby är hans sista offer, men hon överlever mirakulöst. Hon utbildar sig till journalist och bestämmer sig för att använda sin plattform som journalistpraktikant för att lösa fallet med vem som nästan mördade henne. Till sin hjälp har hon den något motsträviga handledaren Dan.

Flickor som skimrar är inte alls min typ av bok, men ändå tilltalade den mig på något sätt. Den är bra skriven och förutom deckarhistorien så får vi fina beskrivningar om en stad i förvandling. Vi får inte bara träffa kvinnor i olika tidsepoker, utan också Chicago. Vi rör oss från 30-talet fram till 1993 och mycket bland samhällets mest utsatta grupper. Jag tyckte också mycket om karaktärerna Kirby och Dan som var trovärdiga trevliga bekantskaper.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.