Feministbrud på kultur- och litteraturjakt på Stadsbiblioteket i Stockholm

Idag lunchade jag med en vän som jobbar på stadsbiblioteket och jag passade på att införskaffa lite böcker som är svåra att få tag på någon annanstans. Det var en vacker dag som skulle kunna ha mer vår i luften om det bara inte var minusgrader.

Stadsbiblioteket i Stockholm

Gunnar Asplunds bibliotek är en av Stockholm absolut vackraste byggnader.

Stadsbiblioteket i Stockholm

Anna visade mig upp, så att säga, bakom kulisserna och visade mig denna underbara vrå som var stadsbibliotekariens plats. Här kunde hen sitta, samt hade nära till en utsiktsplats där hen kunde ha överblick över ordningen inne i rotundan. Idag sitter stadsbibliotekarien inte här utan på en mindre anrik plats.

Stadsbiblioteket i Stockholm

I andra ändan av stadsbibliotekariens rum finns detta styrelsebord som än idag kan användas för olika möten.

Stadsbiblioteket i Stockholm

Gunnar Asplund ritade inte bara själva biblioteket, utan även många möbler och annat i biblioteket. Här ser ni en enorm pjäs som innehåller en förteckning över bibliotekets böcker.

Stadsbiblioteket i Stockholm

Ordning och reda!

Stadsbiblioteket i Stockholm

Sedan var det dags för mig att leta reda på mina böcker. Några fanns i Galleri 2 och jag avstod erbjudandet att bibliotekarien skulle hämta böckerna åt mig, men väl här uppe började jag ångra mig, särskilt eftersom jag fick springa fram och tillbaka. Roger Martin du Gard var inte listad på Gard utan Martin och M var precis där detta kortet togs, dvs i början av min vandring. När jag väl fått tag på den kom jag på att nästa författare hette Ivan Bunin, bara att traska tillbaka igen.

Stadsbiblioteket i Stockholm

Här är mina fynd! Jag har blivit helt besatt av att klara nobelprisutmaningen ganska så snart. Jag har redan läst alla sedan 1950 och nu har jag lånat André Gidé, den sista jag har kvar på 40-talet, Bunin och Martin du Gard från 30-talet samt George Bernard Shaw från 20-talet och Rabindranath Tagore från 10-talet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.