Feministbrud på kulturjakt i Tallinn

Min man fyllde förra veckan 40 år. Till skillnad från sin extroverta fru som tar alla chanser till fest, ville han bara vara med familjen. Bra restaurang och inte sova hemma och barnen med, var kraven. Jag sa på ett tidigt stadium att det bara är en kryssning som kan uppfylla samtliga önskemål. Ingen vill gå på finrestaurang i London med två små ungar som inte kan sitta still och tanken på att behöva släpa på en liten i overall i vagn i tunnelbanan kändes inte heller lockande. Han lät sig tillslut övertalas och vi betalade 3000 för en svit på Tallinks Baltic Queen och är så nöjda! Det finns ju en viss förståelse för barn som stör på en kryssningsbåt.

Tyvärr var besöket i Tallinn inte lika bra som det skulle kunnat vara. Extrem kort sightseeing i Gamla stan för att den ena gnällde och den andra skrek. Sedan lyxlunch med en sovande och en lekande i ett lekrum (fantastiskt!) och slutligen en paniktur till gallerian Viiru för att den sovande arga dottern, som nu vaknat, skulle få i sig lite mat. Det var det. Min vän jag har i Tallinn verkar alltid ha tenta när vi är där så nästa gång måste vi verkligen samköra våra kalendrar!

Det om det, en liten kulturjakt ska jag väl lyckas skrapa ihop av resan. Håll till godo!

Min familj på Rådhusplatsen i Tallinn

Gamla stan och julmarknad i år igen. Och köpa muminvantar i år igen. Nu var det jag och Selma som ekiperades, förra året fick Hugo muminvantar. Sedan köpte jag och Hugo några fina julgranspynt i en bod.

Ullvantar och Lindex i Tallinn

Nya vantar från en gammaldags julmarknad och jag poserar framför Lindex, som kommit till Tallinn. Gammalt möter nytt. Så ser det ut i Tallinn och nu är det en modern europeisk stad till skillnad från första gången jag var där (1998). Som tur är så är vantarna maskinstickade och inte handstickade. Jag hade skämts över att köpa handstickade vantar för 18 euro.

Medeltida inslag i modern galleria i Tallinn

Jag älskar sånt här! En modern galleria har tagit tillvara gamla fynd som hittats. Det ger en känsla av den miljön och den historia som finns där affärerna ligger.

Toalett på Rataskaevu 16 i Tallinn

Ett till ställe som tagit vara på omgivningarna, restaurang Rataskaevu 16 i Gamla Stan. Spejsig toa med glasgolv och en trappa ner mot underjorden. Dessutom en gammal fjärilssamling från Sovjettiden. Restaurangen är systerställe till där vi var och åt förra året och inredningen är, liksom där, retro från den gamla tiden. Det känns absolut inte kitschigt eller att glorifiera en hemsk diktatur. Det känns mer som ett kärleksfull hyllning till den historia och kultur staden och dess invånare har. Det är fantastiskt att det går att göra Sovjet-retroställen utan att behöva driva med sig själv.

2 kommentarer

 1. Jag var också i Tallinn 1998. En kompis och jag åkte dit över dagen. På den tiden kände jag en estnisk tjej som sedan visade oss runt. Hon tog med oss till en marknad långt ut, där vi köpte galet billiga vantar och mössor som var handstickade av små gummor. Vägen dit gick genom bostadsområden som var oerhört förfallna. Husen byggdes för en 25-årsperiod, berättade min estniska kompis. Balkongerna såg ut att kunna falla ner när som helst och jag vill minnas att det hade hänt också. Tyvärr fotograferade jag bara i gamla stan. Tyckte väl att marknaden och dessa bostadsområden var för ”fula” för att få vara med på bild. Vore kul att åka dit igen. Det verkar ha hänt mycket sedan dess.

   • Hanna22 december, 2017 kl. 04:43
    Författare
   • Svara

   Jag har en del bilder! Om du följer länken så ser du hus från förorten Mustamae. Den var inte den värsta… Sedan har jag varit i Kopli, vilket inte var höghus utan tvåvåningshus i trä. Att en sådan stadsdel kan se sunkig ut är banne mig en bedrift! Googla ska du få se. Åk dit! Det är fantastiskt fint där nu! Jag ska åka dit själv någon gång framöver och utforska nya hipsterkvarter och annat som inte fanns där när jag hade mer tid och inga barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.