Feministbrud på kulturjakt i Vietnam

Då har kulturjaktsturen kommit till Vietnam där jag var i februari 2007. När jag tittade igenom mina bilder var det kanske inte jättemånga som var av feministiskt intresse, men några lyckades jag ändå skrapa fram.

Ett måste när man besöker Saigon, eller Ho Chi Minh-staden som den också kallas, är så klart krigsmuseet, med fruktansvärda bilder från Vietnamkriget. Många oskyldiga kvinnor och barn fick sätta livet till i det kriget. Dock ska man ha klart för sig att Vietnam är en diktatur och man måste läsa bildtexterna i museimontrarna med kritiska glasögon!

En vanlig syn på gatorna i Saigon. Alla, kvinnor som män, unga som gamla och till och med munkar nyttjar detta fortskaffningsmedel. Det är uppenbart att befolkningen inte har råd med bilar, för bilar ser man betydligt mer sällan. Det är svårt som turist att korsa gator, det görs genom att gå långsamt och mopparna kör då runt dig. Det verkar våghalsigt, men det går förvånansvärt lätt!

På en utflykt till Mekongdeltat fick vi förmånen att lyssna till dessa skönsjungande damer. ”Traditional folkmusic” kallades punkten på programmet. Det var alltid män som var guider på våra utflykter och kvinnor som stod för underhållningen, även om många kvinnor arbetade med försäljning av olika souvenirer.

Vi gjorde en utflykt till Cu Chi-tunnlarna utanför Saigon. Det var de tunnlarna som Viet Con gömde sig i. Killen på bilden var vår guide där och han visade olika fällor de gillrade för amerikaner i skogen. Han förklarade också för oss att det fanns många fina vietnamesiska kvinnor som var mycket bättre än västerländska eftersom de inte är lika krävande som vi västerländskor (!). I Vietnam håller man hårt på att kvinnor ska ha lättare jobb såsom städning i hemmet, medan män t ex kör taxi. Jag var mycket nära att räcka upp handen och säga att jag minsann både städade och har körkort och inte kunde se hur städning kunde räknas till lätt arbete medan taxikörande är tung. Tyvärr kom jag mig inte riktigt för.

UPPDATERAT

Louis vuitton-butik öppnar snart

Det nya moderna Saigon byggs sakta men säkert upp. Det var 2007 en stad med stora kontraster. Den stad vi lämnade i backpackerkvarteren var långt ifrån den samma när vi kom fram till de centrala delarna av staden.

2 kommentarer

2 pingar

    • Marianne Enge Swartz10 januari, 2011 kl. 07:04
    • Svara

    Jag glömmer inte ett program om jämställdhet på tv för något år sedan när en skogsarbetare på fullt allvar hävdade att han skulle ha mer betalt än en barnavårdare för att han fick lyfta den tunga motorsågen! Han hade nog inte koll på hur mycket en 1-2-åring väger.

    1. Hahahaha, den var riktig bra! Säger ganska mycket om hur närvarande han var i sitt eget hem (förutsatt att han hade barn då såklart).

  1. […] eftersom vägarna är dåliga så allt tar mycket lång tid. Därför reste vi runt i Thailand, Vietnam och Kambodja med flyg (Kambodja ligger i mitten så det är inte mycket till alternativ om man inte […]

  2. […] jag och min pojkvän/man på ett plan till Bangkok för en treveckors drömsemester i Thailand, Vietnam och Kambodja. Det var kanske inte den perfekta stranden vi kom till på Koh Chang, men då var det […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.