Recension: Lindgren, Astrid & Nilsson Thore, Maria; Far ända in i baljan; 2020

Far ända in i baljanJag skrev häromdagen om Rabén och Sjögrens nya utgåvor av Astrid Lindgrens Vi på Saltkråkan. Maria Nilsson Thore har illustrerat de nya böckerna, som är kapitel ur den ursprungliga boken. Far ända in i baljan handlar om när Tjorven får ta hand om sälen Moses.

Det är vår på Saltkråkan och familjen Melkersson är på ön och så även Stina. Pelle är mycket hos sin kanin Jocke. En dag står farbror Westerman med en säl på bryggan och han säger till Tjorven att hon kan få den. Precis alla tycker att det är en bra idé, utom mamma Märta, men hon låter sig övertalas. Sälen ser Tjorven som sin mamma och kräver att få sova i hennes rum. Båtsman får snällt maka på sig. Stina är svartsjuk, men hon får ett flasklamm att ta hand om så hon blir tillslut också nöjd.

I Far ända in i baljan förstår man Båtsmans svartsjuka på Moses, när han inte längre är Tjorvens favoritdjur nummer ett. Detta illustreras fint av Maria Nilsson Thore. Det sägs inte så mycket i texten, men den som ser på bilderna förstår hur undanskuffad han känner sig.

Far ända in i baljan är en lika fin bok som den första, Ett litet djur åt Pelle. Jag hoppas verkligen att det blir fler böcker i serie. Det vore roligt att få med uppföljaren där Moses simmar iväg i havet. Annars finns det ju flera andra mysiga kapitel att välja från!

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.